HZMO uskoro počinje isplaćivati mirovine iz 2. mirovinskog stupa, čeka se rješenje Hanfe

Autor: dnevno

Hrvatski mirovinski sustav na tri stupa ove je godine postao punoljetan. A nakon što godinama u smislu institucionalne infrastrukture de facto nije bilo novih igrača to će se uskoro promijeniti, i to u segmentu isplata mirovina na temelju kapitaliziranih uplata doprinosa iz privatnih mirovinskih fondova. U završnoj je fazi, naime, projekt osnivanja novog mirovinskog osiguravajućeg društva, čime će Raiffeisen MOD prestati biti jedina institucija ovlaštena za isplate mirovina članova fondova drugog stupa po njihovu odlasku u mirovinu. Za konkurenciju se pobrinula država, odnosno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, piše Poslovni dnevnik.

HZMO je u travnju Hanfi podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za rad Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva, HR MOD-a.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava taj je put trasiralo još prije godinu dana, odlukom Upravnog vijeća HZMO-a kojom je određeno i da se u tu svrhu 50 milijuna kuna iz dobiti Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva (HMID-a) iskoristi za uplatu temeljnog kapitala MOD-a i prvih godinu dana rada tzv. preddruštva.

U resornom ministarstvu na čelu s Josipom Aladrovićem potvrdili su da će HR MOD s radom započeti nakon što Hanfa izda rješenje o odobrenju za rad i što se upiše u Sudski registar. Budući da je postupak u tijeku, u Hanfi ne žele istrčavati s rokovima izdavanja licencije.

U toj regulatornoj agenciji predvođenoj Antom Žigmanom motive osnivanja “državnog” MOD-a vide ponajprije u “prednosti istovremenog upravljanja isplatama mirovinskih sredstava iz II. i III. stupa, kao i u disperziji rizika isplate sredstava s dosadašnjeg sustava sa samo jednim MOD-om na dva”. I u Raiffeisen MOD-u slažu se da je s aspekta (podjele) rizika to poželjno. Pritom se aludira na drugi mirovinski stup koji je zbog obveznosti, a onda i veličine financijske imovine, i u pogledu zakonskih pravila i garancija za MOD-ove daleko zahtjevniji nego što je to slučaj kod dobrovoljnih fondova. To je, uostalom, razlog zašto su osnivači društava za upravljanje fondovima III. stupa prepoznali interes da u tom dijelu iskoriste zakonsku mogućnost da ugovorno, prema predviđenim modelima, preuzmu i isplate te mirovinske štednje do sto tisuća kuna.

OSIGURAVATELJSKE KUĆE PRATE TRENDOVE: Odgađaju plaćanje određenih naknada, a nude i osiguranje zbog Covida-19




Sama ideja osnivanja državnog MOD-a, međutim, u poslovnoj zajednici nailazi na podijeljena mišljenja. Ona u prvom redu odražavaju pitanje (ne)povjerenja u državu u pogledu upravljanja i (političkog) kadroviranja.

Tako se dijelu tržišnih aktera ulazak države na teren isplata mirovina na temelju indvidualne kapitalizirane štednje u privatnim fondovima a priori ne sviđa. Iako po mnogočemu nije baš usporedivo, pomalo ih asocira i na nedavno lansiranu zamisao da država pokrene domaći booking portal, koji bi valjda trebao biti jeftiniji i parirati globalno etabliranim platformama.




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.