Foto: Ranko Suvar / CROPIX

HŽ nabavlja 11 putničkih vlakova za gradski i regionalni promet

Autor: dnevno.hr

Hrvatske željeznice nabavljaju 11 elektromotornih vlakova za 57,2 milijuna eura. Od toga će ih se pet koristiti za gradsko-prigradski, a šest za regionalni promet, a suglasnost za sklapanje ugovora o najmu i predfinanciranju između HŽ-a i Europskog društva za financiranje nabavki željezničkog materijala (EUROFIMA) dala je Vlada na sjednici u četvrtak. Otplata kredita za vlakove je jednokratna i dolazi nakon 15 godina.

Za vlakove će HŽ Putnički prijevoz pravo vlasništva prenijeti na EUROFIMA-u, a nakon otplate kredita pravo vlasništva vraća se HŽ-u.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković također je najavio da Hrvatska iščekuje pozitivni odgovor Europske komisije za nabavku 21 novog vlaka, ukupno vrijednih 1,2 milijarde kuna, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i s navedena dva postupka krenut će se u nabavku ukupno 32 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz, čime će se modernizirati i obnoviti vozni park.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.