Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

HTZ: U srpnju ostvareno 53 posto dolazaka i 61 posto prošlogodišnjih noćenja

Autor: S.P./Dnevno

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što je 53 posto dolazaka i 61 posto noćenja od ostvarenih rezultata u srpnju prošle godine.

Strani turisti zabilježili su 2,13 milijuna dolazaka što je 50 posto od ostvarenih rezultata prošlogodišnjeg srpnja i 15,70 milijuna noćenja ili 58 posto noćenja iz istog mjeseca lani.

Domaći turisti ostvarili su 325 tisuća dolazaka odnosno 91 posto dolazaka iz srpnja prošle godine i 2,90 milijuna noćenja ili 81 posto noćenja prošlogodišnjeg srpnja.

“Nalazimo se na prvom prolaznom vremenu. Ovo su, s obzirom na okolnosti, odlični rezultati i dobra najava za kolovoz koji je pred nama. Pojačane promotivne aktivnosti, kako pozivne oglašivačke kampanje, tako i one informativnog karaktera, provodit ćemo do kraja kolovoza na tržištu Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Italije s obzirom da je riječ o vrlo važnim tržištima za naš turizam na kojima se Hrvatska nalazi na popisu sigurnih zemalja. Bitno je i dalje odgovorno ponašanje te pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi zadržali status naše zemlje kao sigurne turističke destinacije i od ove turističke sezone izvukli maksimum“, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Najviše noćenja ostvarili Nijemci

U srpnju je najveći broj noćenja ostvaren s tržišta Njemačke – 4,43 milijuna noćenja što je 87 posto noćenja prošlogodišnjeg srpnja. Slijede noćenja Slovenaca – 3,44 milijuna ili 88 posto noćenja prošlogodišnjeg srpnja te domaćih gostiju – 2,90 milijuna ili 81 posto noćenja prošlogodišnjeg srpnja.

S tržišta Poljske zabilježeno je 1,60 milijuna noćenja ili 79 posto noćenja prošlogodišnjeg srpnja te s češkog tržišta – 1,42 milijuna noćenja odnosno 72 posto noćenja prošlogodišnjeg srpnja.

Vodeće destinacije u srpnju prema ostvarenim noćenjima su Vir sa 711 tisuća noćenja, Rovinj sa 619 tisuća, Medulin sa 553 tisuće, Novalja s 486 tisuća i Mali Lošinj s 475 tisuća.

Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 780 tisuća turista od čega 200 tisuća njemačkih, 135 tisuća slovenskih, 130 tisuća domaćih, 74 tisuća poljskih i 46 tisuća čeških turista. Najveći broj turista trenutno boravi na Viru, a zatim slijede Rovinj, Medulin, Crikvenica i Poreč.

U Hrvatskoj je u sedam mjeseci zabilježeno 4,11 milijuna dolazaka i 26,34 milijuna noćenja.

ACI osigurao stabilnost poslovanja i ostvario prihod veći od 70 milijuna kuna

Autor:S.P./Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.