Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

HRVOJE BUJAS: ‘Dojmovi su pozitivni i ugodno smo iznenađeni. No, manji prekršaji moraju biti edukativna mjera, a ne grube kazne’

Autor: Sanja Plješa

Predstavnici Nacionalnog stožera civilne zaštite danas su se sastali s predstavnicima glazbene i ugostiteljske industrije.

Dok je sastanak još trajao, pred novinare je izašao Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika (UGP).

Na početku je rekao kako su ugostiteljima i poduzetnicima “dojmovi pozitivni i ugodno su iznenađeni”.

“Ovo je prvi put da su sve neovisne udruge i udruge poslodavaca razgovarale s predstavnicima Nacionalnog stožera i Državnim inspektorom. Razgovarali smo o tome što se napravilo u proteklih šest mjeseci. S nekim stvarima nismo bili zadovoljni jer smatramo da mjere moraju biti jednake za sve. Za sve buduće mjere koje će se uvoditi, ako budu potrebne, a nadamo se da ipak neće, opet ćemo sjesti svi zajedno za stol i vidjeti koji su modaliteti te će samo na takav način eventualno doći do nekih novih mjera”, rekao je Bujas.

Na upit što će biti s noćnim klubovima, Bujas je odgovorio kako “izgleda da će mjera vezana uz noćne klubove biti i dalje na snazi, odnosno da će oni smjeti raditi samo do ponoći”.

“Zna se da ti ugostiteljski objekti rade tijekom noći, a sada će biti zatvoreni. Za njih se mora pronaći neka kompenzacija. Dali smo konkretne prijedloge pa će se uskoro vidjeti što će biti”, istaknuo je Bujas.

Dodao je kako je na sastanku dogovoreno da će sljedeći put na ovakav sastanak doći i predstavnik Ministarstva financija.




Bujas je komentirao PDV i naglasio kako će i dalje inzistirati na smanjivanju PDV-a na 13 ili čak 10 posto i to za sve u turizmu. “Taj se PDV mora spustiti kako bi ljudi dočekali sljedeću sezonu s kakvim takvim optimizmom”, rekao je Bujas.

Osvrnuo se i na moguću mjeru nošenja maski u zatvorenim prostorima, pa tako i u ugostiteljskim objektima, na što je rekao kako se svi nadaju da do “toga ipak neće doći jer bi i to moglo ugroziti poslovanje ugostitelja”.

Govorio je i o mogućim kaznama ugostiteljima za koje je istaknuo kako se moraju odrediti blaži prekršaji i grublje kazne. Prema njegovim riječima, teško je u nekom ugostiteljskom objektu kontrolirati je li netko sjeo metar bliže i zbog toga se ugostitelju ne bi trebala odrediti neka veća kazna već blagi prekršaj.




“U određivanju kazni mora biti jedna fina nijansa. Manji prekršaji moraju biti edukativna mjera, a ne grube kazne”, zaključio je Bujas.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.