Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatskoj dodijeljeno 30,6 milijuna eura za jačanje osnovnoškolskog obrazovanja na STEM području

Autor: S.P./Hina

Hrvatskoj je u četvrtak uručen “Programski ugovor za program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” u vrijednosti od 30,6 milijuna eura, namijenjen jačanju osnovnoškolskog obrazovanja na STEM području i opremanje 27 centara za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju.

Ugovor je ministrici regionalnoga razvoja i fondova EU Nataši Tramišak uručio veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blankenborg, objavila je Hina.

Program se većim dijelom, 85 posto, financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021. godine, a manjim dijelom iz državnog proračuna (15 posto).

U sklopu programa na raspolaganju je i dodatnih 100 tisuća eura iz fonda namijenjenih razvoju i jačanju bilateralnih odnosa između Hrvatske i zemalja donatorica – Norveške, Islanda i Lihtenštajna, kroz međusobnu razmjenu znanja, iskustva i najbolje prakse s područja obuhvaćenih Programom.

Veleposlanik Blankenborg istaknuo je da Hrvatska i Norveška nisu susjedne zemlje, ali da su partneri na mnogim područjima. Naglasio je kako se radi o najvećem od svih programa njihovih darovnica Hrvatskoj.

“Važnost ciljeva koji se programom žele postići, kao i očekivanja donatora od programa, odgovaraju njegovoj veličini. Učenici i nastavnici dobiti će relevantne vještine i alate za unaprjeđenje svojih i života svojih zajednica, a to će utjecati na smanjenje društvenih i ekonomskih razlika”, istaknuo je Blankenborg.

Partnerstvo osigurava norvešku ekspertizu i podršku programu

Dodao je kako partnerstvo s Norveškom agencijom za međunarodnu suradnju (DIKU) osigurava norvešku ekspertizu i podršku programu.

S druge strane, ministrica Tramišak kazala je da je u sklopu navedenog programa 23,53 milijuna eura namijenjeno jačanju osnovnoškolskog obrazovanja na STEM području i to kroz aktivnosti jačanja znanja i vještina ovdašnjih nastavnika, manja infrastrukturna ulaganja i opremanje hrvatskih osnovnih škola STEM opremom. Program će se provoditi na području cijele Hrvatske, s posebnim naglaskom na manje razvijena područja.

“Također, 3,53 milijuna eura predviđeno je za opremanje oko 27 centara za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju s pomoćnom digitalnom tehnologijom i aktivnosti stručnog usavršavanja njihovih djelatnika, kojim se želi doprinijeti stvaranju jednakih mogućnosti obrazovanja za djecu s poteškoćama u razvoju”, rekla je Tramišak.

Dodala je da je riječ o dijelu velikog projekta vrijednog 103,4 milijuna eura, koji će, kroz manje grantove, dobrim dijelom pomoći modernizaciji ovdašnjeg obrazovnog sustava.

Kroz Program je također planirana i dodjela sredstva za osnivanje najmanje dva regionalna znanstvena centra za popularizaciju i pružanje STEM obrazovanja djeci različitih uzrasta na području određene regije. U tu svrhu Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU planira objaviti dva javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava.

Financiranje i dva predefinirana projekta

Osim navedenih poziva, također će se financirati i dva predefinirana projekta, prvi predefinirani projekt, vrijedan 3,53 milijuna eura (od čega su tri milijuna donatorska sredstva), pridonijet će stvaranju jednakih mogućnosti obrazovanja za djecu s poteškoćama u razvoju.

Projekt će provoditi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u partnerstvu s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) te islandskim partnerom – Gradom Reykjavikom (Odjelom za edukaciju i mlade).

Drugi je predefinirani projekt namijenjen jačanju administrativnih, organizacijskih i upravljačkih kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za provedbu Nacionalne razvojne strategije 2030., a projekt je vrijedan 1.08 milijuna eura ( od čega su 0,9 milijuna eura donatorska sredstva).

Opći cilj financijskih mehanizama je doprinijeti smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika u Europskom gospodarskom prostoru i jačanju bilateralnih odnosa između zemalja donatorica – Norveške, Islanda i Lihtenštajna i Hrvatske kao korisnice sredstava u utvrđenim prioritetnim sektorima.

U okviru navedenih financijskih mehanizama Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 103,4 milijuna eura (56,8 milijuna eura iz EGP financijskog mehanizma i 46,6 milijuna eura iz Norveškog financijskog mehanizma). Nacionalno sufinanciranje iznosi 9,8 milijuna eura.

OECD ublažava procjenu pada globalnog gospodarstva, ali upozorava da će većina zemalja osjetiti značajan pad

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.