Hrvatska zbog ovog gubi 2,5 milijardi kuna godišnje: Znate li o kakvom se kriminalu radi?

Autor: dnevno.hr

Na godišnjoj razini Hrvatska gubi 2,5 milijardi kuna prihoda od prodaje i to u ključnim gospodarskim sektorima, uzrok tome su krivotvorine i piratstva. Na razini EU gubitci sežu i do 451 milijarde kuna, a najveću štetu trpi sektor odjeće. Procjena je ovo Ureda EU za intelektualno vlasništvo koji je pratio gospodarski utjecaj krivotvorenja u 11 ključnih gospodarskih sektora u EU, u periodu od 2012.do2016.godine. istraživanje je obuhvatilo kozmetički sektor, sektor osobne njege, odjeće, obuće, modnih dodataka, sportske robe, igračajka, i igara te nakita i satova kao i ručke torbe i prtljage,snimljene glazbe, žestokih pića i vina, farmaceutskih proizvoda, pesticida i pametnih telefona.

Decentralizirana agencija EU-a sa sjedištem u Alicanteu procjenjuje da se u Hrvatskoj zbog krivotvorenja i piratstva godišnje izgubi 2.5 milijardi kuna, što čini 10.7 posto prodaje u navedenih 11 sektora. Na razini EU-a gubitak prihoda u prodaji iznosi i do 451 milijarde kuna. Gubitak u Hrvatskoj po glavi stanovnika procjenjen je na oko 600 kn godišnje, dok se na EU razini radi o 800 kn.

Pritom se gubi gotovo četiri tisuće radnih mjesta u Hrvatskoj, a diljem EU-a i do 468.000 radnih mjesta, upozorio je izvršni direktor EUIPO-a Christian Archambeau.

“Rast i stvaranje radnih mjesta u Europi ovise o industrijskim sektorima poput 11 sektora na kojima je provedeno istraživanje. No, našim istraživanjem pokazalo se kako krivotvorenje i piratstvo mogu ugroziti radna mjesta i rast. Proveli smo ovu analizu i veći dio našeg istraživanja je u svrhu potpore tvorcima politika u pronalasku rješenja ovog problema”, rekao je Archambeau.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.