Hrvatska vlada donijela je odluku o Cro kartici: Zaposlenicima do 2.500 kuna za potrošnju u turizmu

Autor: Dnevno

Hrvatska vlada donijela je odluku o Cro kartici kao jednoj od mjera poticanja potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu zaposlenika.

Iz Ministarstva turizma ističu kako se uvođenje ove mjere temelji na primjerima dobre prakse zemalja Europske unije, primjerice, Mađarske, Italije i Francuske koje su implementacijom slične mjere polučile “respektabilne rezultate u povećanju domaćega turističkog prometa” te na poticanju turističke potrošnje i izvan sezone, prenosi privredni.

“Poslodavci će svojim zaposlenicima moći isplatiti neoporezivo 2.500 kuna godišnje za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih njihovu odmoru. Platni instrument bit će debitna kartica, a mjeru će provoditi Ministarstvo turizma u suradnji s poslovnim bankama koje se odaberu otvorenim javnim natječajem, a imamo najavu da će se uključiti sve banke. Rok korištenja te kartice bit će četiri godine”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, navodeći kako turistički rezultati pokazuju da će i 2019. biti rekordna godina i po dolascima i po noćenjima. Prihodi od turizma trebali bi biti za osam posto veći od lanjskih.

Sama Cro kartica ima komercijalni naziv „Hrvatska turistička kartica”, a transakcije koje se njome obavljaju autorizirat će se PIN-om.

U resornom ministarstvu očekuju kako bi ključni učinci uvođenja ove mjere trebali biti u generiranju direktnih neto prihoda od oko milijarde kuna na godišnjoj razini u stabiliziranoj godini implementacije projekta, dok bi procijenjeni ukupni potencijal generiranja direktnih i indirektnih neto prihoda vaučera od 1,35 milijardi kuna na godišnjoj razini bio u stabiliziranoj godini implementacije mjere.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.