Photo: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKA EKONOMIJA U DOBA PANDEMIJE: ‘Vrlo je upitno što možemo očekivati u potrošnji do Badnjaka i na Božić’

Autor:

Marko Juričić savjetnik predsjednika HGK, govorio je kao gost u Newsroomu o izgledima ekonomije Hrvatske u pandemiji i položaju vlasnika tvrtki.

U uvodu su Juričiću predstavljeni podatci koji pokazuju da je posljednjih dana porasla potrošnja, ali da je manja nego prošle godine u ovo vrijeme.

Na pitanje koliko ovako neizvjesna situacija utječe na potrošnju,Jurčić kaže:

“Utječe značajno. To je glavni razlog zašto je do tog pada potrošnje došlo.”

“Imamo pad potrošnje s jedne strane, dosta značajan rast štednje s druge strane”, kazao je i objasnio da je riječ o uobičajenoj reakciji društva u stanju krize, kad se novac često čuva za moguće lošije razdoblje u mjesecima koji još predstoje.
“To negativno utječe i na proračun i na poslovanje tvrtki. Novac ne kola, to znači da postoji opasnost od cikličnog kretanja gospodarstva prema dolje”, objasnio je.

Koliko je Vlada propustila kasnim reagiranjem na izrazit rast broja oboljelih od covida uhvatiti neke bolje trenutke u pogledu potrošnje građana oko Božića i Nove godine?

“Može se reći da smo uvođenjem onog lockdowna u travnju definitivno pogodili jer smo osigurali da budemo jedina destinacija s tako malim udjelom covida i da budemo vrlo otvoreni u turističkom području. A sada, s ekonomskog gledišta da, ovo je rečeno da će trajati najmanje do 21.12. Vrlo je upitno što možemo očekivati u potrošnji do Badnjaka i na Božić”, odgovorio je i dodao:
“Špekulirati sa zdravstvene strane, u to ne bih ulazio, ali s gospodarske strane, da, tu ćemo definitivno izgubiti više.”

Jurčić smatra da je moguće da će ovogodišnji pad Republike Hrvatske biti veći od projiciranih osam posto, i to zbog dva razloga:

“Jedan je upravo ovaj, propuštanje ovog lukrativnog razdoblja u 12. mjesecu, a drugi razlog su izdaci koje će država ponovo imati s novim mjerama, na koje vrlo vjerojatno nisu računali kad su radili projekciju od osam posto. Očekujem da će pad ipak biti nešto veći od tih projiciranih osam posto”

Koliko?
“Pa, ja se nadam da ćemo biti ispod 10”, kazao je.

Rekao je da je sad kritičan trenutak da se razmatra niz reformi u područjima koja su se pokazala najslabijim točkama društva tijekom pandemijske krize; to bi obuhvatalo reforme pravosuđa, zdravstva, ekonomije i druga područja.

“Sada, nakon što nas je ovo zateklo, nakon što smo vidjeli na koje sektore se može više osloniti, a na koje manje, koji su osjetljiviji, koji su manje osjetljivi, tu može ležati jasan plan gdje vidimo Hrvatsku za nekoliko godina”, zaključio je.

Što se nacionalne ekonomije tiče:

“Moramo raditi na promjeni strukture gospodarstva. Vidjeli samo koliko je turizam osjetljiv, a koliko nam je važan. Prošli tjedan u izvještaju pada BDP-a vidjeli smo da je izvoz usluga pao 50 posto, a izvoz roba 3 posto.”

Što kaže na zahtjev dijela poduzetnika za smanjivanjem PDV-a kao pomoći u krizi?

“U ovom trenutku PDV je nerelevantan, jer ako ne poslujete, ne plaćate PDV jer nemate prihoda”, kazao je i napomenuo da on smatra da PDV jest previsok, da samo jedna članica EU-a ima viši PDV, ali da je to tema za drugi trenutak, ne ovaj.

Osvrnuo se na prigovore o organizacijama poput njegove, Hrvatske gospodarske komore.

“HOK, HGK i HTZ su organizacije s javnim ovlastima”, kazao je, za razliku od udruga koje su, kako je rekao, lobističke za svoje članove.

“Svaka država u svijetu ima alat poput komore, ima neku instituciju koja radi na promicanju poduzetništva i na razvoj gospodarstva u poduzetničkom smislu”, kazao je, a kao primjer naveo SAD, koji odgovarajuću agenciju vodi krozu State Department, dok Austrija i Njemačka imaju komore.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.