Public Domain Pictures

Hrvatska ekonomija smještena uz bok gospodarstvima zemalja Središnje Azije

Autor:

Deprimirajuće vijesti iz Svjetske banke stižu u Hrvatsku. Objavili su rezultate svojih istraživanja prema kojima bi hrvatska ekonomija trebala zadržati stopu rasta od 2,5 % tijekom 2019. i 2020. godine. Time su dodatno snižene prognoze za 0,3 % u odnosu na siječanj. Procjena hrvatske ekonomije za 2021. godini predviđa pad s 2,5% na 2,4%.

Hrvatsko gospodarstvo svrstano je u istu grupu s ekonomijama zemalja Središnje Azije i kao takvi smo upozoreni na izloženosti riziku posustajanja aktivnosti. Iz Svjetske banke poručuju: ‘zemlje s velikim deficitima tekućeg računa, snažnim oslanjanjem na priljev kapitala ili sa značajnim dugom iskazanim u stranoj valuti: Bjelorusija, Hrvatska, Gruzija, Kirgistan, Moldova, Tadžikistan i Ukrajina, mogle bi zabilježiti neočekivane oscilacije u investicijskoj klimi.’

Predsjednik Svjetske banke David Malpass prokomentirao je kratko da je jači ekonomski rast presudan za smanjenje siromaštva i poboljšanje životnog standarda. Na našu žalost, konstatirao je da trenutačni ekonomski moment ostaje slab, dok visoke razine duga i smanjene investicije onemogućavaju tržištima u razvoju ostvarenje njihovih potencijala. Ponovljeno nam je ono što i sami znamo, a to je da bi strukturne reforme poboljšale poslovnu klimu i privukle investicije, uz bolji menadžment duga i veću transparentnost.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.