foto: obavještajac

Hrvati se ponovno zadužuju, sve više stambenih i gotovinskih kredita

Autor: Dnevno

Nakon nekoliko  godina razduživanja, izazvanog posljednjom gospodarskom krizom, Hrvati se ponovno zadužuju. Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti odobreni stanovništvu krajem prošle godine iznosili su 133,1 milijardu kuna i za gotovo sedam posto su veći nego krajem 2018. godine, a iznos kredita odobrenih građanima kontinuirano raste od 2017., što je samo godinu dana nakon što je Hrvatska izašla iz recesije, posljednja u Europi. Rast kredita stanovništvu analitičari objašnjavaju rastom plaća i zaposlenosti te visokom razinom potrošačkog optmizma.

Hrvati su pritom iskoristili niske kamatne stope na domaćem kreditnom tržištu pa su se zaduživali u kunama. Tako su kunski krediti premašili devizne i čine 54,3 posto svih kredita odobrenih stanovništvu. Iznose 72,3 milijarde kuna i rastu stopom od 11,8 posto godišnje, dok su istodobno krediti u stranim valutama porasli tek 1,7 posto u godinu dana.

Snažniji rast plasmana građanima u HNB-u objašnjavaju rastom stambenih kredita koji ujedno zauzimaju najznačajniji udio svih kredita odobrenih stanovništvu – 43,1 posto. Slijede ih gotovinski nenamjenski krediti s udjelom od 39,8 posto, koji također bilježe snažan  rast od 10,9 posto na 52,9 milijardi kuna.

Država se uslijed dobrog punjenja državnog proračuna istodobno razdužuje, a krediti poduzećima bilježe tek skroman rast.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.