HOK

HOK UPOZORAVA: ‘7500 obrtnika sezonaca stavljeno je u neravnopravan položaj’

Autor: Z.G./Dnevno.hr/Hina

Hrvatska obrtnička komora (HOK) zatražila je u nedjelju uključivanje obrtnika sezonaca u Vladine mjere pomoći za očuvanje radnih mjesta zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

HOK upozorava da obrtnici sezonci nisu obuhvaćeni kriterijima pomoći Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Takvih je obrtnika više od 7500 te su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte u Hrvatskoj, kažu u HOK-u.

“S obzirom da predsezone nema, a još uvijek ne znamo hoće li turističke sezone uopće biti te u kojem obliku i intenzitetu, pitanje je hoće li se naši sezonski obrtnici ove godine uopće moći okrenuti tržištu. Travanj je iza nas, toliko dragocjen u ovim izvanrednim okolnostima, a sada već izgubljeni mjesec. To se ne smije dogoditi sa svibnjem i mjesecima koji slijede”, kažu u HOK-u.

Neradna nedjelja negativno će se odraziti ne samo na trgovce, nego i na OPG-ove i ugostitelje

Ističu da sezonski obrtnici hitno moraju biti uključeni u mjere kao i svi drugi poduzetnici u Hrvatskoj te tako dobiti priliku prilagodbe novim i zahtjevnim tržišnim okolnostima.

HOK podsjeća da je najveći problem za uključivanje sezonskih obrta u HZZ-ove mjere kriterij po kojem se prijaviti mogu obrti koji su prijavljeni na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje najkasnije do 29. veljače 2020. godine. Za većinu sezonskih obrta rad, a time i prijava na HZMO, počinje nakon tog datuma pa se ne mogu prijaviti, a zbog epidemije korona virusa i odluke stožera Civilne zaštite nisu mogli započeti s radom i to s datumom koji im nalaže obveza iz obrtnog registra.




“Neuključivanje sezonskih obrtnika u mjere očuvanja radnih mjesta rezultirat će zatvaranjem obrta, prijavom na HZZ i ostvarivanjem prava naknade za nezaposlene, čime bi trošak za državni proračun bio daleko veći. To se ne smije dogoditi’, zaključuje predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Autor:Z.G./Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.