Photo:Damir Spehar/PIXSELL

HOK: ‘Obrtnici traže smanjenje poreznih pritisaka, fleksibilnije zakonodavstvo te smanjenje broja propisa’

Autor: S.P./Hina

Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputila je Vladi zahtjeve za poboljšanje uvjeta poslovanja u obrtništvu među kojima su smanjenje poreznih pritisaka, uspostava fleksibilnijeg zakonodavstva za privremene i povremene poslove te smanjenje broja propisa koji opterećuju obrtnike, priopćili su u četvrtak iz HOK-a.

Traže također i da se ovršnim zakonom izjednače prava obrtnika s pravima ostalih građana koji dohodak ostvaruju temeljem radnog odnosa, zatim izjednačavanje prava obrtnika i radnika koji proizlaze iz mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja te olakšanje poslovanja propisivanjem nižih novčanih kazni i jednostavnijim zakonima, objavila je Hina.

Među zahtjevima HOK-a su i poticanje obiteljskog poduzetništva i lakši prijenos poslovanja na novu generaciju, promoviranje strukovnih zanimanja i obrtništva, osnivanje Garancijskog fonda za posebne okolnosti, osiguranje sredstava za poseban fond za krizne situacije te proglašenje moratorija kredita i leasinga.

Osiguranje preduvjeta i potpora za digitalizaciju poslovanja, poticanje korištenja EU fondova te suzbijanje sive ekonomije i sankcioniranje obavljanja neregistriranih djelatnosti, također su na popisu zahtjeva koje je HOK uputio Vladi.

Obrtništvo i malo i srednje poduzetništvo temelj je gospodarstva svake zemlje, istaknuli su iz HOK-a dodajući kako dolazak nove Vlade za hrvatske obrtnike znači priliku da im se omoguće jednostavniji i povoljniji uvjeti poslovanja, a u kriznim situacijama – opstanak.

Stoga je HOK Vladi i nadležnim resorima uputio zahtjeve koji se tiču strateških i ključnih problema u području poslovanja obrtnika s prijedlozima njihova rješavanja, navodi se u priopćenju.

ŠTO ĆE DONIJETI NOVI ZAKON O RADU? Manje zaposlenih na određeno i lakše otpuštanje zaposlenih na neodređeno

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.