18.10.2017., Banje, Dubrovnik - Izuzetno toplo vrijeme u Dubrovniku, pravo bablje ljeto. Temperature mora su jos pogodne za kupanje. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hoće li se u lipnju ostvariti 30 posto turističkog prometa iz istog mjeseca prošle godine?

Autor:

Lipanj bi prema opreznim prognostičarima mogao donijeti desetak posto, a prema optimističnijima i do 30 posto prometa iz šestog mjeseca prošle godine, kad je Hrvatska imala više od tri milijuna turista i 15 milijuna noćenja, piše u petak Večernji list.

Hoće li Jadran na kraju u lipnju ugostiti tristotinjak tisuća ili se možda približiti i cijelom milijunu turista ovisi o mnogo faktora, od razvoja epidemiološke situacije do brzine reakcije, fleksibilnosti i volje u europskim državama da omoguće inozemna putovanja.

Prije mjesec dana lipanj je bio posve prekrižen i činilo se da će biti super ako turisti počnu pristizati i u srpnju. Ali čini se da ni šesti mjesec ipak nije posve izgubljen. Otkaza ima i dalje, no lavina je zaustavljena, a kapne i pokoja nova rezervacija, piše Večernji list.

Led će sada u svibnju probiti poslovni gosti i vlasnici kuća za odmor, plovila i nešto malo mobilnih kamp-kućica jer se kampovi tek počinju otvarati.

U lipnju će oživjeti domaća turistička putovanja

Za komentar za portal Dnevno upitali smo direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjana Staničića. On je odgovorio kako je dosad lipanj u ukupnoj strukturi turističkog prometa ostvarenog u Hrvatskoj na godišnjoj razini činio udio od oko 15 posto.

“Zbog globalne pandemije koronavirusa svima nam je jasno kako će turistički rezultati u ovoj godini biti neusporedivi s prethodnim godinama posebno u odnosu na prethodnu rekordnu turističku godinu. U ovom trenutku očekujemo kako će tijekom lipnja ove godine ponajprije ‘oživjeti’ domaća turistička putovanja posebno zbog činjenice da je omogućeno kretanje hrvatskih građana unutar svih županija te vraćanja u funkciju ugostiteljskih objekata i drugih za turizam važnih sadržaja. Kada pak govorimo o inozemnom turističkom prometu, na temelju preporuka Europske komisije koja je izdala smjernice za odvijanje turizma i prometa, određenu realizaciju turističkog prometa s emitivnih tržišta očekujemo pred kraj lipnja, dok veći priljev gostiju očekujemo s početkom srpnja i to ponajprije s nama bliskih tržišta kojima su hrvatske destinacije lako dostupne cestovnim pravcima, poput Slovenije, Mađarske, Češke, Njemačke, Austrije…”, naglasio je Staničić.

Glas poduzetnika: ‘Hrvatski turizam je na koljenima i bez efikasne reakcije Vlade cijelom sektoru prijete veliki gubici!’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.