Foto: Profimedia

Hoće li se i kako Trumpova zaraza koronavirusom odraziti na Hrvatsku? Stručnjak odgovara na ovo pitanje!

Autor: Sanja Plješa

Nakon objave da je američki predsjednik Donald Trump zaražen koronavirusom i zbog toga se nalazi u karanteni, odmah su počele padati cijene dionica na Wall Streetu, ali i na ostalim svjetskim burzama.

Zanimalo nas je što to znači za Hrvatsku i hoće li se također negativno odraziti na hrvatsko tržište kapitala i domaće burze?

Odgovor nam je dao ekonomski analitičar Damir Novotny.

“Što se tiče ekonomskih odnosa s Amerikom možemo reći da Hrvatska nema toliko značajnih veza i zapravo ne vidim na koji način bi se to moglo negativno odraziti na hrvatsko ekonomsko tržište. Mi smo ipak vezani za europsko tržište”, rekao je.

Na upit zašto je došlo do pada na svjetskim burzama, odgovorio je kako će se to “sigurno oporaviti”.

“Američko tržište kapitala unatoč pandemiji koronavirusa raste, a ta korekcija na burzama bila je potrebna. Je li s jedne strane razlog činjenica što je Trump bolestan? To će se vjerojatno odraziti na američke predsjedničke izbore. Tržišta kapitala se brinu kako će se to odraziti na poslovni sektor”, istaknuo je Novotny.

Mišljenja je da bi Joe Biden, nakon Trumpove bolesti “mogao dobiti ovu predsjedničku utrku”.




“Trumpova politika u odnosu na tržišta i općenito na tržište kapitala bila je vezana uz porezna rasterećenja, privlačenje odnosno vraćanje investicija te poticanje poslovnog sektora, a sada se može dogoditi da su financijska tržišta zabrinuta kakvu će politiku voditi budući američki predsjednik, ako to bude Joe Biden”, rekao je Novotny.

Još je jednom ponovio kako se ne trabamo zabrinjavati jer to nema bitnijeg utjecaja na hrvatsko tržište.

“Mislim da je to samo jedna mala korekcija tržišnih vrijednosti. Američka ekonomija zapravo nikada nije bolje stajala. Fundamentalne vrijednosti su dobre, posebice dobro posluju tvrtke u tehnološkom sektoru, ali i u ostalim sektorima. Razloga za veliku zabrinutost u vezi budućnosti američke ekonomije – nema, a ovo mogu biti samo privremene korekcije tržišta”, zaključio je Novotny.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.