Pixabay

Hoće li cijena zlata nastaviti rasti?

Autor: Josip Kokanović

Skandali američkog predsjednika Trumpa, kao i njegov odnos s dijelom republikanske stranke, mogu uzrokovati nepovjerenje u funkcioniranje američke vlade, što je još jedan razlog za ulaganje kapitala u sigurna utočišta

Politička nestabilnost koju su uzrokovale napetosti između Sjeverne Koreje i  Zapada uzrokovala je rast vrijednosti financijskih instrumenata koje tradicionalno predstavljaju sigurna utočišta u nesigurnim vremenima.  Cijena zlata je u posljednja dva mjeseca porasla 11 %, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa unca zlata na spot tržištu košta 1337,00 USD.

Argumenti za nastavak rasta cijene

Zlato je tradicionalno negativno korelirano s dionicama na razvijenim tržištima, a pogotovo s američkim dionicama. Kad referentni dionički indeksi padaju, cijena zlata raste, a vrijedi i obrnuto. Najvažniji američki indeksi su samo na korak od rekordno visokih vrijednosti, a situacija je slična i na razvijenim europskim burzama. Budući da su neki od tih indeksa u posljednjih desetak godina porasli više od 250%, raste vjerojatnost korekcije ili čak potpunog okreta trenda, do čega bi došlo u slučaju nove globalne recesije. Upravo u recesijama i krizama cijena zlata ima tendenciju velikog rasta.

Kratkoročno, do nastavka rasta cijene zlata može dovesti politička nesigurnost u Europi. Naime, krajem ovog mjeseca održavaju se izbori u Njemačkoj, a početkom listopada referendum o neovisnosti Katalonije.  Ukoliko dođe do poraza Angele Merkel i/ili odluke Katalonaca o napuštanju Španjolske, moglo bi doći do pada povjerenja u održivost EU i rasta vrijednosti zlata i ostalih plemenitih metala.

Skandali američkog predsjednika Trumpa, kao i njegov odnos s dijelom republikanske stranke, mogu uzrokovati nepovjerenje u funkcioniranje američke vlade, što je još jedan razlog za ulaganje kapitala u sigurna utočišta.

Argumenti za pad cijene

Osim s dionicama, kretanje cijene zlata je pozitivno korelirano i s tečajem američkog dolara. Kad američki dolar slabi, cijena zlata raste, a vrijedi i obrnuto. Budući da je u posljednih nekoliko mjeseci američki dolar oslabio u odnosu na većinu ostalih valuta, ne iznanađuje istovremeni rast cijene zlata. Većina analitičara i investititora na Forex tržištu trenutno očekuje privremeno jačanje dolara od nekoliko posto, a to bi moglo dovesti do pada cijene zlata.

Drugi argument za pad cijene zlata je očekivani smjer monetarne politike centralnih banaka. Naime, sve važnije centralne banke na svijetu trenutno najavljuju podizanje kamatnih stopa u bliskoj budućnosti. To znači da su uvjerene da će se gospodarska situacija popravljati, a u dobrim gospodarskim vremenima cijena zlata ima tendenciju padati.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je moguć privremeni pad cijene zlata zbog očekivanog porasta tečaja dolara od nekoliko posto, no nakon toga će se rast vjerojatno nastaviti. Naime, najvažnija centralna banka na svijetu je s podizanjem kamatnih stopa krenula preko više od godinu dana, a to nije dovelo do značajnijeg  pada cijene plemenitih metala. Čini se da je pad cijene posljednjih godina bio prevelik, te da interes za posjedovanjem zlata ponovno stabilno raste. Ukoliko se pojavi strah od previsoke inflacije, moglo bi doći do značajnijeg porasta cijene ovog plemenitog metala.

Autor:Josip Kokanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.