thebluediamondgallery.com

Hoće li centralni bankari ponovno uzrokovati kaos na financijskim tržištima?

Autor: Josip Kokanović

Ako najava novih mjera izostane, moguće je čak i jačanje eura, no ono će biti kratkotrajno. Europski centralni bankari još će dugo kamatne stope držati na povijesno niskim razinama, dok će ih njihove kolege u SAD-u vrlo vjerojatno podići u idućih nekoliko mjeseci. Na temelju toga, može se očekivati rast potražnje za američnim dolarom, koji bi u takvoj situaciji trebao jačati.

Tijekom tjedna nekoliko važnih centralnih banaka donosi odluke o monetarnoj politici. Budući da investitori i špekulanti na financijskim tržištima tradicionalno burno reagiraju na bilo kakve promjene kamatnih stopa ili najave da bi do promjena uskoro moglo doći, idućih dana možemo očekivati iznadprosječno velike pomake tečaja najtrgovanijih svjetskih valuta i cijena dionica. U nastavku saznajte koje centralne banke donose odluke i što ih brine u trenutnoj situaciji.

Centalna banka Australije

U noći s ponedjeljka na utorak RBA održava zadnji sastanak pod upravljanjem trenutnog guvernera Glenna Stevensa i odlučuje o visini kamatnih stopa. Budući da je na posljednjem sastanku održanom u kolovozu referentna kamatna stopa spuštena s 1,75% na 1,50%, ne treba očekivati dodatno spuštanje. Centralne banke nakon djelovanja preferiraju pričekati barem nekoliko mjeseci da bi vidjele rezultate novih mjera. Osim toga, kamatne stope u Australiji nikada nisu bile ovako niske, te nije realno očekivati dodatno spuštanje. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je na temelju takve situacije izgledno da će neposredno nakon objave odluke australski dolar blago ojačati. Do slabljenja bi moglo doći samo ako bi centralna banka izrazila zabrinutost po pitanju prejake valute, no budući da se australski dolar u odnosu na američki dolar te azijske valute nalazi priblično na istoj razini na kojoj se nalazio zadnjih mjeseci, vjerojatnost za takvu izjavu je mala.

Centralna banka Kanade

Kanadska centralna banka o visini kamatnih stopa odlučuje u srijedu. Nisu ih mijenjali u posljednjih godinu dana, pa stoga ni na ovom sastanku ne treba očekivati promjenu. Kanadski dolar se nakon velikih oscilacija krajem prošle i početkom ove godine u odnosu na američki dolar vratio na razinu na kojoj je bio prošlog ljeta. Budući da je cijena nafte i dalje osjetno niža od višegodišnjeg prosjeka, što ima negativne posljedice na kanadsku naftnu industriju i gospodarski rast, kanadska centralna banka se vrlo vjerojatno neće žuriti zatezati monetarnu politiku. S druge strane, američka centralna banka već je pokrenula ciklus podizanja kamatnih stopa, a iduće podizanje se može očekivati prije kraja godine, što će povećavati interes za prodaju kanadskog i kupnju američkog dolara. U takvoj situaciji može se očekivati ponovni val jačanja američkog u odnosu na kanadski dolar.

Europska centralna banka

Ekonomski pokazatelji objavljeni posljednih nekoliko tjedna bili su relativno loši. Zbog toga, mnogi sudionici na financijskim tržištima se nadaju da će ECB dodatno produžiti očekivani rok trajanja programa ubrizgavanja novca u financijski sustav. Takva odluka ne bi imala skoro nikakav realni utjecaj na sadašnju situaciju, ali ECB bi tim putem poslala vrlo jasnu poruku financijskim tržištima da je spremna na sve kako bi popravila situaciju u eurozoni. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da vjerojatnost dodatnih mjera na ovotjednom sastanku nije dovoljno velika da se na temelju nje može upustiti u kratkoročne transakcije. Ako najava novih mjera izostane, moguće je čak i jačanje eura, no ono će biti kratkotrajno. Europski centralni bankari još će dugo kamatne stope držati na povijesno niskim razinama, dok će ih njihove kolege u SAD-u vrlo vjerojatno podići u idućih nekoliko mjeseci. Na temelju toga, može se očekivati rast potražnje za američnim dolarom, koji bi u takvoj situaciji trebao jačati.




Autor:Josip Kokanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.