HNB bankama oslobodio 6,3 milijarde kuna za kreditiranje države i poduzeća te im zabranio izvlačenje dobiti u inozemstvo

Autor: dnevno

Hrvatska narodna banka smanjila je obaveznu pričuvu bankama, odnosno oslobodila im je dodatnih 6,3 miljarde kuna likvidnosti za potrebe snažnog financiranja i države i poduzeća pogođenih epidemijom koronavirusa, odlučeno je na sjednici Savjeta HNB-a na kojoj je obavezna pričuva bankama smanjena s 12 na 9 posto.

No, s druge strane, HNB je bankama zabranio povlačenje dobiti  vlasnicma u inozemstvo kao i isplate bonusa, ali im je olabavio uvjete za odobravanje moratorija na otplatu i rezervacije za loše kredite.

Iako banke smatraju da je oslobađanje likvidnosti moglo biti i veće, glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić u izjavi za Poslovni dnevnik tvrdi da je „oslobađanje likvidnosti za 6,3 milijarde kuna u ovom trenutku bilo primijenjeno i dovoljno”.

Banke u HNB-u drže oko 42 milijarde kuna, a snižavanjem pričuve sa spomenutih 12 na 9 posto obavezna rezerva smanjit će se za 10,45 milijardi kuna, od čega se 6,3 milijarde kuna vraća natrag bankama.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.