HBOR produljio moratorij na kredite do kraja rujna, a turizmu do lipnja iduće godine

Autor: dnevno

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) produljila je moratorije za sve klijente na sedam mjeseci ili do 30. rujna ove godine, a ‘turističkim’ klijentima do 16 mjeseci ili do 30. lipnja 2021., izvijestili su u četvrtak iz HBOR-a.

Razlogom za produljenje trajanja moratorija iz HBOR-a navode i dalje pogođeno poslovanje hrvatskih gospodarstvenika utjecajem pandemije covid19, a osim produljenja moratorija za sve na sedam mjeseci te za turizam od 16 mjeseci, klijentima koji imaju pozitivan covid score po metodologiji Fine (ili na drugi način dokažu pad prihoda) omogućava se moratorij do 10 mjeseci ili do 31. prosinca ove godine.

Podsjećaju pritom da su i ranije najavljivali mogućnost produljenja moratorija, odnosno već u ožujku, kada je HBOR radi umanjenja negativnih posljedica pandemije omogućio reprogramiranje kredita i korištenje moratorija do 30. lipnja ove godine.

“Korištenje moratorija prihvatilo je do sada gotovo 1.500 HBOR-ovih klijenata, a budući da poduzetnici još trpe ekonomske posljedice pandemije i imajući u vidu i dalje otežane uvjete rada, omogućeno je produljenje trajanja moratorija te su uvedeni novi uvjeti otplate dospjelih obveza i reprograma”, istaknula je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Iz HBOR-a poručuju i da će izravnim korisnicima kredita poslati obavijest o uvjetima produženja moratorija te obrazac suglasnosti koji će korisnici trebati dostaviti HBOR-u, dodajući da će obveze po glavnici kredita obuhvaćene moratorijem klijenti otplaćivati kroz odgovarajući produžetak roka otplate.

Klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika, kao i oni koji koriste financiranje HBOR-a putem leasing društava, zahtjev za moratorij trebaju podnijeti poslovnoj banci, odnosno leasing društvu.

Produljeni i rokovi korištenja, počeka i otplate




Osim moratorija, HBOR je, kako navode, uvedenom mjerom reprograma postojećih kreditnih obveza, poduzetnicima omogućio i produljenje rokova korištenja, počeka te otplate kredita.

Tako su sada za reprogram do šest mjeseci poduzetnici oslobođeni plaćanja uobičajenih naknada, a novom odlukom poduzetnicima iz turističkih djelatnosti omogućeno je i odobrenje reprograma do 16 mjeseci, također bez plaćanja naknada.

Zbog rasta kredita HNB upozorio banke da postrože uvjete kreditiranja, gotovinski kredit rijetko tko može i dobiti




Poduzetnicima su na raspolaganju i povoljna sredstva HBOR-a za kreditiranje likvidnosti koja se odobravaju u suradnji s poslovnim bankama ili izravno za poduzetnike iz pojedinih djelatnosti, odnosno dostupni su im krediti za likvidnost, s kamatnim stopama već od 0 posto i osiguranje 50 posto iznosa kredita.

Već odobreni krediti ukupno veći od 250 milijuna kuna

Putem banaka poduzetnici mogu tražiti i odobrenje kredita za obrtna sredstva po modelu podjele rizika s bankama (program kreditiranja Obrtna sredstva Mjera COVID-19 i Obrtna sredstva za poduzetnike u djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja) te putem okvirnih kredita bankama.

“Sredstva po modelu podjele rizika odobravaju se uz kamatnu stopu već od nula posto na polovicu kredita iz izvora HBOR-a, a krediti za likvidnost na temelju okvirnih kredita bankama uz kamatnu stopu nižu za 0,75 postotnih bodova od redovne”, iznose iz HBOR-a.

Kredite za obrtna sredstva za ruralni razvoj odobrava izravno HBOR, kao i kredite za poduzetnike iz turističkih djelatnosti za koje su zahtjevi zaprimani do 5. lipnja 2020., a do tog su datuma zaprimili ukupno 556 zahtjeva, od kojih je polovica već obrađena, dok su krediti u ukupnom iznosu većem od 250 milijuna kuna već odobreni, otkrivaju iz HBOR-a.

Osim povoljnih kreditnih sredstava, HBOR je uveo i novi program osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika, koji se brže i jednostavnije odobravaju nova sredstva za očuvanje likvidnosti izvoznika i posrednih izvoznika, jer, kako kažu, HBOR osigurava 50 posto iznosa glavnice i kamata odobrenih kredita koje banke uključe u portfelj.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.