Hanfa

Hanfa zabranila osiguravajućim društvima izvlačenje 4 miljarde kuna dobiti u inozemstvo

Autor: dnevno

Nakon što je HNB svim bankama u Hrvatskoj zabranio izvlačenje dobiti u inozemstvo u cilju očuvanja likvidnosti u uvjetima širenja eoidemije koronavirusa, isto je napravila i Hanfa osiguravajućim društvima u Hrvatskoj. Upravno vijeće Hanfa-e na danas održanoj sjednici donijelo je odluku kojom se osiguravajućim društvima u Hrvatskoj i Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu (MOD) zabranjuje isplata dividendi iz ostvarenih dobiti i to do 30. travnja 2021. godine. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a donesena odluka odnosi se na dobit iz 2019., ali i prethodnih godina. Prema podacima Hanfa-e radi se o četiri miljarde kuna dobiti koje će biti zadržane u Hrvatskoj.

„Navedena odluka donesena je uslijed izvanrednih tržišnih okolnosti, a u cilju što stabilnijeg poslovanja osiguravajućih društava i održavanja stabilnosti financijskog sustava. U ovim okolnostima očekujemo da društva ostvarenu dobit usmjeravaju prema jačanju vlastitog poslovanja, a ne koriste za isplatu dividendi svojim vlasnicima“, pojasnio je značenje te odluke predsjednik Upravnog vijeća, Ante Žigman.

HNB bankama oslobodio 6,3 milijarde kuna za kreditiranje države i poduzeća te im zabranio izvlačenje dobiti u inozemstvo

Time će se ojačati likvidnost osiguravajućih društava u uvjetima pandemije koronavirusa, ali i nedavnog potresa koji je zahvatio glavni grad Republike Hrvatske.

Hanfa je izdala pojedinačna rješenja prema procjeni kapitalne situacije te su ona danas izdana za: ADRIATIC OSIGURANJE d.d., Zagreb, AGRAM LIFE osiguranje d.d., Zagreb, Allianz Hrvatska d.d., Zagreb, CROATIA osiguranje d.d., Zagreb, EUROHERC osiguranje d.d., Zagreb, GENERALI OSIGURANJE d.d., Zagreb, GRAWE Hrvatska d.d., Zagreb, HOK-OSIGURANJE d.d., Zagreb, MERKUR OSIGURANJE d.d., Zagreb, UNIQA osiguranje d.d., Zagreb, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d., Zagreb te Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo d.d., Zagreb.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objave na internetskim stranicama Hanfe te je na snazi do 30. travnja sljedeće godine. Ovisno o tržišnim okolnostima istu će biti moguće i dodatno produžiti.

Današnja odluka uslijedila je nakon što je početkom tjedna takva zabrana, na izvanrednoj sjednici, donesena za društvo OTP osiguranje d.d., Zagreb na čijoj je Glavnoj skupštini održanoj 19. ožujka 2020. bila usvojena odluka o isplatiti dividende iz zadržane dobiti i to za razdoblje od 2016. do 2019. godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.