Sanjin Strukic/PIXSELL

Hanfa odobrila HZMO-u isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa: Očekuju značajan porast broja osiguranika

Autor: dnevno

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odobrila rad Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu, koje je u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), izvijestili su iz Hanfe.

“Riječ je o drugom osiguravajućem mirovinskom društvu u Hrvatskoj, a isplaćivat će mirovine na temelju štednje iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, a moći će obavljati i druge poslove vezano za poslove mirovinskog osiguranja uz prethodno odobrenje ili suglasnost Hanfe”, navodi se u priopćenju s današnje sjednice Upravnog vijeća Hanfe.

Hanfa je odobrenje za rad dala i dvjema članicama Uprave Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva – Renati Gecan Milek i Blaženki Križanac, i to na mandat od pet godina.

Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo pokrenut će poslovanje s temeljnim kapitalom od 23,1 milijuna kuna te očekuje postupni rast aktive već ove godine te dobit u slijedećim godinama. U svojim poslovnim očekivanjima predviđa značajniji porast broja osiguranika iz drugog mirovinskog stupa koji će steći uvjete za isplatu mirovina, kažu iz Hanfe.

“Novo mirovinsko osiguravajuće društvo važna je promjena u mirovinskom sustavu jer u Hrvatskoj nakon 17 godina prelazimo s trenutnog okvira isplate putem jedinog društva na više njih. Time se osiguranicima koji su štedjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nudi mogućnost odabira s kojim će društvom potpisati ugovor o mirovini i koje će društvo za njih u ponudi, modelu i visini naknada biti optimalno i povoljnije”, ističu iz Hanfe.

Naglašavaju i da konkurentnost među mirovinskim osiguravajućim društvima bolje raspodjeljuje rizik, što osigurava dugoročnu stabilnost mirovinskog sustava koji raste na temelju individualne kapitalizirane štednje.

OSIGURAVATELJSKE KUĆE PRATE TRENDOVE: Odgađaju plaćanje određenih naknada, a nude i osiguranje zbog Covida-19

Sve veći broj građana koji će dobivati mirovinu posebno iz drugog stupa otvara prilike da u budućem razdoblju dođe do još većeg interesa za osnivanjem novih društava u nadolazećim godinama, smatraju u Hanfi.

Kažu da taj trend i sada već ilustriraju podaci poslovanja dosad jedinog mirovinskog osiguravajućeg društva koji odražavaju demografska kretanja. “Na kraju ožujka 2020. godine tako je ukupna aktiva MOD-a porasla za 61,5 posto, a dobit za 181,75 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, najviše zbog rasta prihoda s osnove doznaka mirovinskih društava uslijed povećanja korisnika i ugovora obveznog mirovinskog osiguranja, za 46 posto. Pritom je 86 posto ukupne imovine za pokriće tehničkih pričuva postojećeg MOD-a uloženo u državne obveznice. U strukturi mirovina putem MOD-a najviše se dosada isplaćuju pojedinačne doživotne starosne mirovine”, zaključuje se u priopćenju Hanfe.

Inače, do sada je isplate mirovina na temelju štednje u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima (drugi i treći stup) obavljalo jedino Raiffeisen mirovinskog osiguravajuće društvo (Raiffeisen MOD). Današnjom odlukom Hanfe u to područje sada ulazi i HZMO, i to preko svojeg društva Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.