GRČKA JE SAMO OKIDAČ: ‘Imamo eurozonu u kojoj samo Njemačka raste, što ćemo kad se neka druga zemlja nađe u položaju Grčke?!’

Autor: Nikica Gović

Nije čudno da u takvoj situaciji Grčka želi izaći. Veći problem će biti ako se i neka druga zemlja eurozone nađe u ovoj situaciji. Mislim da je ovo prilika da se redefiniraju međunarodni ugovori. Ne bi bilo loše da se napravi neki zakonski propis koji bi državama olakšao izlazak iz eurozone ili EU općenito

U Ateni se piše povijest, a sve se čini da će to biti jedno od mračnijih poglavlja za Europsku uniju. Naravno, ako EU još bude tu nakon što se strasti u Grčkoj smire. Kako to opisuju europski čelnici, grčki premijer Cipras je pretvorio sudbinu Grčke u partiju pokera u kojoj je uložio financijsku stabilnost svoje zemlje. Redovi pred bankomatima i nemogućnost da Grčka MMF-u otplati dug od oko 1.6 milijardi eura govori da je Cipras prokockao svaku nadu za svoju zemlju. Sad kao i svaki kockar koji je sve izgubio traži da ga se još jednom pusti za stol, ali sad kad svi znaju da ne vraća svoje dugove, nitko mu ne želi posuditi ni prebijenog eurocenta.

“Veću krivnju nosi trojka!”

Dakako, sve što se dalje dogoditi s Grčkom u eurozoni, a možda uskoro i izvan nje će biti katastrofalno za sve države EU, a upitan je i sam opstanak eurozone. Kako tvrdi ekonomist Drago Jakovčević, ovakav razvoj stvari je bio očekivan i otkrio je jedan puno dublji problem eurozone. “Ovo je očekivano. takav razvoj događaja sam komponirao već prije dva, tri mjeseca. No mislim da je veća krivnja za cijeli situaciju u rukama Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke“. Za Grčku bi bilo najbolje da vrati drahmu i krene ispočetka pa da onda za nekakvih deset, 15 godina ponovo pokuša pristupiti eurozoni.” smatra Jakovčević.

Međutim, pravi problem Europske unije nije samo gospodarski, već i politički. “Imamo eurozonu u kojoj samo Njemačka ima gospodarski rast. Nije čudno da u takvoj situaciji Grčka želi izaći. Veći problem će biti ako se i neka druga zemlja eurozone nađe u ovoj situaciji. Mislim da je ovo prilika da se redefiniraju međunarodni ugovori. Ne bi bilo loše da se napravi neki zakonski propis koji bi državama olakša izlazak iz eurozone ili EU općenito. Što se tiče eurozone, činjenica je da će euro pasti, ali kao posljedica, europska roba će biti jeftinija na neeuropskim tržištima. To bi mogla biti pozitivna strana grčkog izlaska iz eurozone.”, dodao je Jakovčević. Što se Hrvatske tiče, za pretpostaviti je kako HNB neće mijenjati svoju eurocentričnu financijsku politiku koju se još može nazvati politikom “nije nas briga”.

Kako već svi znaju, HNB radi sve da odnos eura i kune ostane na onom stanju u kojem je bio prije i u kojem je sad. Iako postoji mogućnost da guverner HNB-a odluči napokon smanjiti ovisnost kune u euru, veća je vjerojatnost da će nastaviti po starome. To znači da za Hrvatsku cijene proizvoda iz područja eurozone najvjerojatnije neće pojeftiniti, što je razočaranje za one koji znaju da dobar dio trgovačkih lanaca u Hrvatskoj uvozi uglavnom iz područja eurozone.

No dok se građani Hrvatske i Grčke zamaraju kako će si priuštiti “špeceraj”, europske čelnike brine nešto drugo. Referendum o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva kreditora u Grčkoj mogao bi biti politički okidač za raspad EU. Izlazak Grčke bi značio poraz europske politike jedinstva i vjerojatno bi duboko narušila ugled EU kao stabilnog udruženja država. Nakon toga, samo je pitanje vremena kad će se Grčkoj priključiti jedna Španjolska, Italija ili Hrvatska…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.