Foto: Pixabay

GOSPODARSTVO SE KLIMA? Svi manje trošimo, evo koja djelatnost je najviše pogođena…

Autor: Hina

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu broj računa smanjen za 18 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a njihov iznos za 16 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 21. do 27. rujna ove godine u svim djelatnostima izdano je 38,6 milijuna računa, što je za 18 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu. Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,32 milijarde kuna, što je oko 622 milijuna kuna ili 16 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 14 posto, na 23,2 milijuna, a iznos računa za sedam posto, na 2,36 milijardi kuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 25 posto manje računa, ukupno njih 6,04 milijuna, a iznos je smanjen za 45 posto, na 307,1 milijun kuna. U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 14. do 20. rujna 2020. godine, i broj fiskaliziranih računa i njihova vrijednost pala je prošloga tjedna za po šest posto.

Pritom je na tjednoj razini u trgovini vidljivo smanjenje broja računa za pet posto, dok je za četiri posto manja njihova vrijednost. U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za devet posto, a njihova vrijednost za 15 posto.

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 27. rujna ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 26 posto, a njihov iznos za 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ove godine u tom je razdoblju izdano 1,12 milijardi računa, čija vrijednost doseže 103,53 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 1,52 milijarde računa, ukupne vrijednosti 126,88 milijardi kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 23,35 milijardi kuna. U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 21 posto, na 687,2 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 10 posto, na 72,6 milijardi kuna, s prošlogodišnjih 80,7 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 40 posto, na 167,1 milijun, dok je vrijednost računa manja za 47 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju 24. veljače do 27. rujna ove godine iznosi 11,52 milijarde kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 21,64 milijarde kuna.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.