Photo:Damir Spehar/PIXSELL

GODINA JE LOŠA, ALI NIJE DEBAKL: Sustav ‘eVisitor’ objavio koliko je ostvareno noćenja!

Autor: Sanja Plješa

Prema prvim preliminarnim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu kolovoza odnosno od 1. do 23. kolovoza ostvareno oko 2,3 milijuna dolazaka i 17,6 milijuna noćenja, što je 67 posto rezultata iz istog razdoblja prošle godine.

Najviše noćenja u istom razdoblju ostvareno je u Istri – 4,3 milijuna noćenja, na Kvarneru – 3,5 milijuna noćenja, Splitsko-dalmatinskoj – 3,4 milijuna noćenja, Zadarskoj – 3,2 milijuna noćenja, Šibensko-kninskoj – 1,4 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanskoj – 999 tisuća noćenja i Ličko-senjskoj županiji – 636 tisuća noćenja.

“Nakon odličnog dosadašnjeg dijela kolovoza u kojem smo ostvarili 67 posto lanjskog turističkog prometa očekuje nas rujan za kojeg u ovom trenutku od strane naših partnera, prije svega iz zemalja na čijem popisu nismo uvršteni na tzv. ‘crvenu listu’, imamo vrlo dobre najave. Realizacija daljnjeg turističkog prometa ovisit će o epidemiološkoj slici unutar zemlje, a na nama je da se svi i dalje ponašamo odgovorno i pridržavamo propisanih mjera te smanjimo broj zaraženih osoba kako bi vratili povjerenje određenih zemlja s obzirom da se liste revidiraju svaka dva tjedna. Zajedno s našim predstavništvima nastavljamo plasirati informacije prema inozemnim medijima, ali i prema najvažnijim partnerima i agentima posebno na tržištu Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, kojima prikazujemo epidemiološku situaciju u zemlji prema županijama”, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dodao je kako ovaj vikend bilježimo trend većeg odljeva turista iz Austrije i Slovenije, dok gosti iz Njemačke u velikom broju nastavljaju svoj boravak u hrvatskim destinacijama.

‘Iza nas je najintenzivniji dio turističke godine’

“Iako smo na tržištu Velike Britanije stavljeni na popis rizičnih zemalja, u dubrovačku i splitsku zračnu luku na dnevnoj osnovi pristižu letovi s novim britanskim turistima. Također, i ovim putem apeliramo na turističke zajednice da sukladno našoj prošlotjednoj preporuci zajedno s turističkim subjektima na svom području osiguraju testiranje na koronavirus svim zainteresiranim turistima kako bi im se omogućio što duži i nesmetani boravak u našoj zemlji“, naglasio je Staničić.

Dodao je kako je iza nas najintenzivniji dio turističke godine, ali i za ukupne turističke rezultate vrlo važna posezona.




U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 4,3 milijuna što predstavlja 90 posto lanjskog rezultata. Zatim slijedi domaće tržište s kojeg je ostvareno 3,3 milijuna noćenja što je rezultat na razini lanjskog u istom razdoblju. Sa slovenskog tržišta zabilježeno je 2,6 milijuna noćenja što je 94 posto lanjskog rezultata, a s tržišta Poljske je ostvareno 1,8 milijuna noćenja što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Promatrajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je noćenja ostvareno u Viru, Rovinju, Medulinu, Poreču, Crikvenici, Umagu, Malom Lošinju, Novalji, Splitu i Puli.

Za vrijeme posljednjeg vikenda odnosno od 21. do 23. kolovoza u Hrvatskoj ostvareno je više od 200 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna noćenja, dok je u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvareno 6,5 milijuna dolazaka i više od 44 milijuna noćenja što je 53 posto lanjskog rezultata.




Hoće li Nacionalni stožer zabraniti hrvatskim građanima odlazak na skijanje u Austriju?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.