Photo: Josip Regovic/PIXSELL

GLAS PODUZETNIKA: ‘Vlada je pokazala dubinsko nerazumijevanje ekonomije’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Poduzetnici se ne slažu s Vladinim prijedlozima o ekonomskim mjerama za pomoć poduzetnicima i ugostiteljima te žele da se u mjere uključe sve pogođene djelatnosti.

To su rezultati ankete provedene među članovima Udruge Glas poduzetnika, na uzorku od više od 1500 osoba.

Udruga Glas poduzetnika istaknula je svoje nezadovoljstvo jučerašnjim sastankom s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, ali i s ponuđenim prijedlozima. Oni smatraju da je nužno osigurati sredstva, obeštećenje, svim poduzetnicima i obrtnicima.

Od sastanka s predstavnicima Vlade imali su puno veća očekivanja, nadali su se da će stručnjaci i odgovorne osobe u Vladi prepoznati težinu situacije te da će ponuditi kvalitetna rješenja.

No, kako ističu “Vlada je ponudila ‘kozmetičke’ mjere koje su kratkoročne i koje ne pomažu svim pogođenim djelatnostima”.
“Na ovaj način, propast će mnoštvo poduzetnika i obrtnika iz mnogih djelatnosti. Putničke agencije, povremeni prijevoz putnika kao i cijela event industrija već su mjesecima ‘zatvoreni’, iako nikad formalno, te je njima također potrebna konkretna pomoć. Kao što smo vidjeli jučer, Vlada je pokazala potpuno nerazumijevanje stvarnog stanja. Bojimo se da će takvi potezi rezultirati mnoštvom nezaposlenih i zatvaranjem mnogobrojnih tvrtki. Ponovno ističemo da su mali i srednji poduzetnici okosnica hrvatskog gospodarstva, bez kojih će se Hrvatska jako teško izvući iz krize”, ističu u Glasu poduzetnika.

S njima se slaže i većina anketiranih poduzetnika koji ove mjere ne vide kao dostatne za spas gospodarstva.
Prema podacima iz anketa, 67.5 posto poduzetnika smatra da su mjere nedostatne i da je Vlada pokazala dubinsko nerazumijevanje ekonomije.

“Naš stav je da Vlada treba uključiti stručnjake i poduzetnike u kreiranje mjera, jer smatramo da nisu prepoznali ključne probleme. Osim toga, 19.3 posto smatra da je nužno proširiti mjere i pomoći onima koji imaju veliki pad prihoda. Također, 12.9 posto ispitanika ocijenilo je ove mjere kao PR potez Vlade. S druge strane, samo 0.3 posto ispitanika smatra da su mjere dobre i da će spasiti poduzetnike. Ponavljamo, radi se o kratkoročnim mjerama koje nisu adekvatne za trenutnu situaciju. Ovi podaci pokazuju nepovjerenje u poteze koje donosi Vlada i pokazuje da poduzetnici nisu uvjereni u to da nadležni razumiju ozbiljnost situacije”, naglašavaju u Glasu poduzetnika.

“Mislim da se svi slažemo da su Vladine mjere apsolutno nedovoljne. To pokazuje i anketa koju smo proveli među našim poduzetnicima. Primjerice, Vlada je sada pomogla jednoj grani, ugostiteljima, ali što je s njihovim dobavljačima koji nisu zatvoreni? Što je s event industrijom? Što je s putničkim agencijama i povremenim prijevozom? Nitko od njih nije zatvoren, ali i dalje trpe gubitke od više od 90 posto zbog situacije puzajućeg lockdowna kojeg imamo zadnjih par mjeseci. Slično kao i početkom trećeg mjeseca, Vlada se krivo postavlja. Pokazuju nerazumijevanje za trenutno stanje. UGP je tada ponudio konkretna rješenja koja je Vlada većim dijelom prihvatila i sada ponovo pozivamo Vladu da posluša što joj govore mali i srednji poduzetnici koji su ipak nositelji ekonomije”, rekao je ekonomist Vuk Vuković, član Upravnog odbora UGP-a i koordinator Ekonomskog savjeta UGP-a.
Na kraju u Glasu poduzetnika zaključuju kako obeštećenje moraju dobiti svi oni s velikim padom prometa, a ne samo formalno zatvoreni. To je nužnost koja jedino može spriječiti kolaps tisuća tvrtki.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.