Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Financijski i poslovni sektor zainteresirani za Petrokemiju: Stiže 450 milijuna kuna svježeg kapitala

Autor: Hina

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak je kazao da financijski i poslovni sektor, mirovinski fondovi i neka javna poduzeća žele participirati u dokapitalizaciji Petrokemije, ali da će svoju ozbiljnost pokazati kada ih se pozove na uplatu.

“U zadnja tri mjeseca intenzivnih razgovara svoj interes za Petrokemiju iskazali su financijski sektor, privatni poslovni sektor i mirovinski fondovi i neka javna poduzeća”, kazao je Horvat u emisiji “Poslovni tjedan” Hrvatskog radija.

Smatra da žele participaciju u Petrokemiji jer “vide da bi iz Petrokemije u jednom trenutku svi mogli dobiti nešto što bi tržišnim mehanizmima moglo osigurati dobit, odnosno biti jedna dohodovna kompanija”.

„Mi smo u ovom trenutku u finalizaciji svih onih uvjeta koji će dovesti do toga da se može objaviti javni poziv za uplatu i dokapitalizaciju”, kazao je Horvat. Hoće li svi akteri koji su u ovom trenutku zainteresirani za Petrokemiju to i potvrditi, vidjet će se nakon javnog poziva, kazao je.

U ponedjeljak se nastaje Nadzorni odbor (NO) Petrokemije. Horvat je, kaže, s kolegama iz NO i predsjednikom Uprave Đurom Popijačem gotovo svakodnevno u kontaktu, no ne želi prejudicirati odluke NO-a.

Vjeruje da će predsjednik NO-a i Popijač te odluke danas predstaviti.

„U ovom trenutku i s aspekta Petrokemije traje intenzivna komunikacaije prema Bruxellesu”, rekao je Horvat te podsjetio da je Vlada, radi čišćenja bilance i pripreme dokapitalizacije, preuzela obveze Petrokemije u iznosu od 450 milijuna kuna.




„Mi to želimo transferirati u vlasništvo. U jednom trenutku, kada se dokapitalizacijom dođe do kapitala, država će u konačnici ostati vlasnik ispod 20 posto”, kaže Horvat, dodajući da će država imati jednog člana u NO, ali neće inzistirati na participaciji u Upravi.

“Dođe li do dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala kroz dokapitalizaciju i poduzmu li oni koji žele dokapitalizirati tvrtku novi ivnesticijski ciklus, koji se mora dogoditi početkom sljedeće godine, onda smatram i siguran sam da za Petrokemiju postoji perspektiva i šansa”, kazao je.

Istaknuo je da je cilj, kada se pojavi privatni kapital koji želi na svoj način voditi poslovanje kompanije, da država sasvim izađe iz vlasništva.




“Od prvog dana otkako sam sjeo u stolicu ministra gospodarstva, prioritet je kvalitetan menadžment koji će znati voditi i upravljati firmom. Dođe li od situacije da firma bude dobro vođena, svi akteri ovoga procesa i svi vlasnici imat će određenu dozu zadovoljstva jer će se, s jedne strane sanirati prošlost i početi vraćati dugovi, a s druge strane, dati perspektiva svim dioničarima da u jednom trenutku kroz podijeljenu dobit vrate jedan dio svoje investicije”, kazao je Horvat.

Petrokemija pred dokapitalizacijom od 450 mln kn

Počekom listopada Petrokemija je otkazala sjednicu Uprave i Nadzornog odbora, zbog kako je navedeno spriječenosti članova NO. Na toj sjednici trebalo se razmatrati donošenje odluke o provođenju postupka povećanja temeljnog kapitala ulozima u pravima, ulozima u novcu te utvrđivanju pravila alokacije novih redovnih dionica.

Naime, dioničari Petrokemije su na glavnoj skupštini 9. srpnja donijeli odluke o pokriću lanjskog gubitka, kao i odluku o povećanju temeljnog kapitala do najviše 450 milijuna kuna uplatom u novcu i izdavanjem novih dionica.

Na glavnoj skupštini su donesene odluke o pokriću gubitka ostvarenog u 2017. godini, o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu i izdavanju novih dionica te davanju odobrenja za stjecanje dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. “Time su stvoreni uvjeti za završni proces realizacije programa restrukturiranja društva i pravni okvir za dokapitalizaciju Petrokemije”, poručili su tada kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva.

Prema odlukama skupštine, temeljni kapital Petrokemije će se najprije povećati ulozima u pravima, i to sa 42,9 na 492,9 milijuna kuna, odnosno za 450 milijuna kuna. To će se provesti izdanjem novih 45 milijuna dionica, nominale 10 kuna, a te će nove dionice upisati i uplatiti država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Podloga za to je Vladina odluka iz svibnja o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. Sukladno toj odluci, uprava Petrokemije potpisala je dodatke ugovora o kreditima od Erste&Steiermarkische banke, Hrvatske poštanske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak s novim vjerovnikom – Republikom Hrvatskom, u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna.

Kako bi se pokrio lanjski gubitak Petrokemije u iznosu od 242,6 milijuna kuna, skupština je donijela i odluku o pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala spajanjem dionica i to s 492,9 milijuna kuna, na 100,3 milijuna kuna. Uz pokriće gubitka od 242,6 milijuna kuna, preostalih 150 milijuna kuna od smanjenja temeljnog kapitala bi se unio u rezerve kapitala.

Nakon toga bi se temeljni kapital sa 100,3 milijuna kuna povećao za iznos do najviše 450 milijuna kuna tj. na najviše 550,3 milijuna kuna. Ta bi se dokapitalizacija provela uplatom u novcu, izdavanjem najmanje 40 milijuna do najviše 45 milijuna novih redovnih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna.

Kako su tada poručili iz Petrokemije, svrha dokapitalizacije je prikupljanje sredstava za investicije koje osiguravaju i unaprjeđuju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja.

Inače, u svibnju je Ina izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD).

Krajem rujna, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je koncentraciju kojom bi Ina i PPD ulaganjem u dokapitalizaciju kutinske tvrtke, a putem društva posebne namjene Terra mineralna gnojiva (TMG), neizravno stekli zajedničku kontrolu nad kutinskom tvrtkom.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.