Photo: Borna Filic/PIXSELL

FINA: ‘Dug građana smanjen za 200 milijuna kuna’

Autor:

Prošlo je pet dana od prekida moratorija na ovrhe i Fina je objavila nove podatke o broju ovršenih i blokiranih građana.

Na temelju trenutno obrađenih starih i novih ovrha zaprimljenih za vrijeme zastoja, podaci pokazuju kako je ukupan iznos duga dužnika pao sa 16,6 na 16,4 milijardi kuna što znači da je dug građana smanjen za 200 milijuna kuna, navode u Fini.

Ukupno je oko 250 tisuća dužnika kojima su računi blokirani jer na računima nije bilo dovoljno sredstava za otplatu duga.

Za usporedbu, na dan 17. travnja 2020., prije zastoja provedbe ovrhe, broj potrošača s blokiranim računima iznosio je oko 246 tisuća, a danas nakon provedbe novih 217 tisuća ovrha i u odnosu na 60 tisuća dužnika koji nisu imali ovrhu, broj je porastao za nekoliko tisuća.

U usporedbi s prošlom godinom, ukupan iznos duga dužnika pao je sa 16,76 na 16,4 milijardi kuna, tj. 360 milijuna kuna.

Detaljne podatke o broju dužnika s blokiranim računima i iznosu duga po županijama, Fina će objaviti na našoj web stranici početkom sljedećeg mjeseca, nakon redovne mjesečne obrade i analize podataka.

Donosimo i tri najčešća pitanja dužnika i odgovore Fine kako postupiti kod određenih dvojbi dužnika.

Kako saznati je li netko u blokadi?

Uz navedeno, Fina daje i naputke što učiniti kako bi saznali jesti li u blokadi. To se može besplatno provjeriti na nekoliko načina: putem usluge e-Blokade za građane. Usluga je dostupna putem sustava e-Građani. Za korištenje sustava e Građani je potrebna vjerodajnica minimalne razine sigurnosti 2 (npr. e Pass). Ukoliko nemate vjerodajnicu za korištenje sustava e Građani, možete ih dobiti u najbližoj poslovnici Fine ili putem Online servisa za predaju dokumentacije .

Blokada se može provjeriti i putem telefona 0800 0080, a potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu temeljem koje u Fini provjeravaju je li ta osoba ovlaštena za traženje podataka.

Osobnim odlaskom u najbližu poslovnicu Fine ili putem Online sustava za predaju dokumentacije, neki su od načina kako saznati prijeti li vam blokada ili već jeste u blokadi. Zahtjev je potrebno digitalno potpisati.

Ako postoji dug u očevidniku koji je najjednostavniji način otplate tog duga? U Fini ističu da je najbolje uplatiti cjelokupni iznos duga s kamatama i naknadama na vlastiti račun dužnika u banci. Kada u bilo kojem trenutku na tom računu bude dovoljno sredstava za otplatu duga, banka prenosi ostatak iznosa duga ovrhovoditelju i račun će se automatski odblokirati, a s ostatkom novca vlasnik računa može slobodno raspolagati.

Ako je dug otplaćen u moratoriju zašto je račun i dalje blokiran?

Ako je dužnik dug dobrovoljno platio ovrhovoditelju drugim putem tada mora zatražiti ovrhovoditelja povlačenje osnove za plaćanje iz razloga što je dug u cijelosti naplaćen. Bez zahtjeva ovrhovoditelja za povlačenje osnove za plaćanje, odnosno bez odluke suda o obustavi ovrhe, Fina nije u mogućnosti prestati postupati po osnovi za plaćanje koju je na naplatu dostavio ovrhovoditelj, budući je naplata duga izvršena mimo Fine.

Zašto postoji 60 dana da se ovrhovoditelju prebace novci na račun?

Odgoda prijenosa sredstava ovrhovoditelju od 60 dana omogućava da dužnik sudu podnese prijedlog za odgodu ovrhe iz zakonom propisanih razloga (članak 206. stavka 2. Ovršnog zakona (Narodne novine, broj 112/12, 25/13, 93/14, 55/16, 73/17). O prijedlogu za odgodu ovrhe podnesenom u roku za žalbu protiv rješenja o ovrsi, sud će odlučiti u roku od 8 dana.

U slučaju ako sud prihvati prijedlog ovršenika za odgodom ovrhe i donese rješenje o odgodi, sud rješenje odmah dostavlja Fini u pisanom otpravku (poštom, telefaksom, elektroničkom poštom ili na drugi pogodan način). Razlozi na temelju kojih se može tražiti odgoda ovrhe su navedeni u čl. 65. navedenog zakona. Kamata na iznos duga obračunava se i tijekom razdoblja počeka.

Ako dužnik nema namjeru tražiti odgodu ovrhe i želi da se sredstva prenesu na račun ovrhovoditelja prije isteka navedenog roka, treba u Fini dati suglasnost za prijenos sredstava na račun ovrhovoditelja. 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.