mol.hu

Europske tvrtke obećale poduzeti korake za suočavanje s prioritetnim izazovima 21. stoljeća

Autor: Dnevno

Europski okrugli stol industrijalaca (ERT) dogovorio je šest ciljeva. Kako navodi ova organizacija, Europa mora poduzeti hitne korake kako bi bila u stanju suočiti se s izazovima ubrzanog tehnološkog razvoja.

Europski okrugli stol industrijalaca (ERT), skupina od 55 glavnih izvršnih direktora i predsjednika uprava velikih europskih tvrtki, koje su zajedno odgovorne za otprilike pet milijuna radnih mjesta diljem svijeta te o njima ovise i brojna druga radna mjesta, danas je u raspravi o zajedničkoj politici donio najveću kolektivnu odluku u povijesti organizacije.

U novom dokumentu “Osnaživanje pozicije Europe u svijetu” ukazuje se na mir i prosperitet koji je europska integracija donijela građanima tijekom proteklih sedam desetljeća, ali i navodi da bez aktivnosti koordiniranih između vlada, civilnog društva i privatnog sektora Europa neće biti u stanju svojim građanima ponuditi odgovore na najvažnija pitanja stoljeća.

Ove velike tvrtke su se prvi put zajedno obvezale poduzeti niz nastojanja s ciljem povećanja prosperiteta građana i njihova povjerenja u sposobnost Europe da se pobrine za njih. Ta su nastojanja rast ulaganja (tvrtke članice ERT-a ulažu više od 50 milijardi eura godišnje u istraživanje i razvoj. Tvrtke članice ERT-a spremne su ulagati čak i više u skladu s ispravnim politikama), stvaranje dodatne vrijednosti za društvo (članice ERT-a obvezale su se pokrenuti dugoročnu kampanju promicanja inkluzije i raznolikosti u tvrtkama u cijeloj Europi. ERT će osnažiti interakciju s društvom i razviti politike temeljene na najboljim praksama), nastavak digitalne transformacije (tvrtke članice ERT-a ubrzat će vlastite strategije digitalizacije, razvoja podataka i umjetne inteligencije), razvoj vještina (tvrtke članice ERT-a značajno će povećati broj kvalitetnih poslovno-obrazovnih partnerstva, uključujući i stažiranje u sklopu cjeloživotnog učenja, pripravnički staž i mogućnosti prvog zaposlenja te obuku i postojeće i buduće radne snage u traženim vještinama u području digitalizacije, automatizacije i umjetne inteligencije), potpora trgovini i poslovanju (tvrtke članice ERT-a aktivno će podupirati EU u učinkovitom provođenju poslovne diplomacije s ciljem ostvarivanja poštene i slobodne trgovine te inkluzivnog globalnog rasta) te ostvarivanje energetske tranzicije i suočavanje s problemom klimatskih promjena (tvrtke članice ERT-a surađivat će sa zakonodavcima u EU-u i na razini pojedinih zemalja kako bi osigurale da Europa donese prave politike koje su potrebne za omogućavanje energetske tranzicije, u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma o klimi).

G. Zoltán Áldott, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a i Slovnafta te član ERT-a, izjavio je sljedeće:


“Kao vodeća tvrtka u regiji, na ERT-ovih šest ciljeva ne gledamo samo kao na simboličnu gestu. MOL Grupa ozbiljno je posvećena tim ciljevima na svim tržištima te u svim članicama Grupe. Izazovi današnjice su globalni, ali da bismo osnažili Europu, ključni ekonomski subjekti moraju biti u stanju predstaviti učinkovita rješenja na europskoj razini. Više uopće nije upitno da ove ciljeve smatramo prioritetima u našem radu na stvaranju vrijednosti.”

Uz šest ciljeva ERT-a, članice su također pozvale institucije EU-a, posebice Parlament i Komisiju, da se usmjere na šest prioriteta u politikama u idućim godinama: osnaživanje jedinstvenog tržišta, povećanje konkurentnosti, poticanje digitalne transformacije, rješavanje problema nedostatka kvalificirane radne snage i suočavanje s problemom klimatskih promjena.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.