Pixabay

EGSO: ‘Europskom turističkom sektoru Covid-19 visi kao ‘mač nad glavom”

Autor: S.P./Hina

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) uoči Svjetskog dana turizma ocijenio je da europskom turističkom sektoru “covid-19 visi kao mač nad glavom” te da bi EU trebala brzo poduzeti mjere ako ne želi da polovica turističkih poduzeća propadne u roku od šest mjeseci, izvijestili su u petak iz tog odbora.

“Pandemija koronavirusa poharala je europski turistički sektor i ako EU brzo nešto ne poduzme za opstanak turističkih poduzeća i radnih mjesta, u roku od šest mjeseci polovina poduzeća mogla bi propasti”, upozorili su iz EGSO-a, dodajući da su stav o tome usvojili na plenarnom zasjedanju u rujnu, kao odgovor na dokument Europske komisije “Turizam i promet od 2020. na dalje”.

Smatrajući da nema vremena za gubljenje, iz EGSO-a iznose i da su kroz internetsku anketu, u kojoj je ovog ljeta sudjelovalo 175 organizacija koje predstavljaju tisuće turističkih poduzeća koja diljem EU-a zapošljavaju stotine tisuća radnika, utvrdili da je na čak 88 posto ispitanika koronakriza utjecala vrlo negativno, objavila je Hina.

Gotovo 81 posto ispitanih izjavilo je da će dugoročne posljedice krize biti još teže nego one u kratkoročnom razdoblju, a najviše ih, 45 posto, zabrinjava da vjerojatno neće preživjeti 2021. godinu.

“Od Europske komisije tražimo da ne ne čeka da turističkom sektoru ‘voda dođe do grla’, nego da mehanizam za spašavanje građana i poduzeća pronađu odmah. Za šest mjeseci od toga neće biti nikakve koristi jer će poduzeća tada već biti u stečaju”, poručio je izvjestitelj za mišljenje EGSO-a Panagiotis Gkofas.

Gubici u europskom turizmu oko milijardu eura mjesečno 

Iz tog Odbora iznose i procjene da turistički sektor u EU-u zbog pandemije koronavirusa samo mjesečno gubi prihode od oko milijardu eura, a podsjećaju i na predviđanje Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) da bi već ove godine (2020.) u turizmu moglo nestati 6,4 milijuna radnih mjesta.




S te strane ukazuju i na posebno tešku situaciju u popularnim i najjačim svjetskim turističkim destinacijama kao što su Francuska, Španjolska, Italija, Grčka, Portugal, Malta i Cipar, kojima je ova godina praktički izgubljena.

“Da bi se turizam pokrenuo nakon ove za mnoge izgubljene sezone, EU mora prije svega djelovati na vraćanju povjerenja građana tj. turista u sigurnost putovanja. Podržavamo stoga i ideju o zdravstvenoj putovnici EU-a s usklađenim obrascem za lociranje putnika (PLF) i QR-kodovima u kombinaciji s višejezičnom platformom za zdravstvenu pomoć, pri čemu bi se građani mogli koristiti QR-kodom za pristup informacijama i zdravstvenim uslugama u zemlji koju posjećuju i imati pristup zdravstvenim i sustavima socijalne sigurnosti u hitnim slučajevima”, naglašavaju iz EGSO-a.

Covid-19 putovnica za sve u EU, ‘svjež’ novac za poduzeća i plaće zaposlenima do kraja lipnja 2021.




Objašnjavajući mišljenje EGSO-a za turizam, Gkofas još dodaje i da bi dobrodošao dogovor svih država-članica EU-a da će dijeliti informacije iz obrasca za lociranje putnika i one o laboratorijskim nalazima putnika, kao i da sve uvedu istu platformu za te obrasce, nakon čega bi svi akreditirani laboratoriji mogli slati rezultate izravno na platformu.

Time bi se, kako kaže, stvorila putovnica za covid-19 za sve putnike, koja bi bila pouzdana i tako bi i rizik povezan s putovanjima bio minimalan.

Iznimno važnim označava i mjeru osiguranja likvidnosti turističkim poduzećima i njihovim zaposlenicima i to što je prije moguće, jer nedostatak svježeg novca ugrožava njihov opstanak.

Za radnike bi program SURE za ublažavanje problema nezaposlenosti trebalo produljiti odnosno učiniti da se pomoć pruži i nezaposlenima i zaposlenima u turističkom sektoru uz naknadu za plaće barem do 30. lipnja 2021.

Odbor također smatra da bi EU trebao uspostaviti mehanizam za praćenje provedbe mjera potpore zbog toga što su se mnoge organizacije uključene u anketu požalile da, zbog birokracije ili drugih prepreka u njihovoj zemlji, nije pružena nikakva financijska pomoć nakon što je EU najavila da je sredstva stavila na raspolaganje.

“Važno je od samog početka imati jasnu sliku o tome kako se sredstva EU-a koriste, dopiru li do ljudi kojima su potrebna i znaju li korisnici odakle sredstva dolaze”, ističu iz EGSO-a, uz zaključak da je EU odnosno Europa vodeća turistička regija u svijetu sa godišnjih više od 600 milijuna turista (u 2019.) te da ostvaruje oko 30 posto ukupnih svjetskih turističkih prihoda, dok u BDP-u EU-a turizam ima udjel od gotovo 10 posto.

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.