Državi nikad dosta para: Uskoro i ovrhe nad sefovima u bankama!? Stručnjak za Dnevno komentira najnoviji prijedlog Vlade

Autor: D.Kt.

Prema nacrtu izmjena Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, kojeg je Vlada uputila u javnu raspravu, pod povećalo zakona, nakon transakcija na računima, sada dolaze i sefovi u bankama!

Tako će i građani i poduzeća morati dostavljati podatke o sefovima koje imaju u bankama i ostalim financijskim institucijama, a u Vladi se opravdavaju da se takva odredba uvodi kako bi Ured za sprječavanje pranja novca mogao dobiti pravovremene podatke o takvoj, skrivenoj imovini građana i tvrtki.

“Banke će izgubiti posao i sefovi će otići negdje drugdje. Tako je i bivši francuski predsjednik Holland oporezivao bogatstvo, a ono je nakon toga otišlo u Belgiju”, komentirao je za Dnevno.hr najnoviju Vladinu ideju porezni stručnjak i ekonomski analitičar dr. Guste Santini, dodavši da će građani uvijek skrivati dio imovine u državi u kojoj su porezi visoki, kao što je slučaj u Hrvatskoj gdje porezna presija iznosi 38,5 posto, a s raznoraznim nefiskalnim paraporezima to se penje i na više od 50 posto. Napominje da u Hrvatskoj dio ljudi zasigurno smatra kako su previše oporezovani, zbog čega koriste mogućnost da prikriju svoju imovinu u sefovima.

“Ako se već želi stati na kraj utajama poreza i skrivanju imovine koju treba oporezovati, onda neka se najprije riješi problem pranja novca u poreznim oazama kao što su Kajmanski, Djevičanski i ne znam kakvi sve otoci, a nakon toga nek’ se rješavaju ostale stvari u zemlji”, kaže Santini, dodavši da je takva odredba očito stajalište EU-a koje Hrvatska nekritički preuzima.

Građani se boje poreza i vole skrivati svoju imovinu jer ne znaju što ih čeka u budućnosti, napominje Santini i podsjeća da su se u 18. stoljeću oporezivali dimnjaci i prozori jer su se vidjeli na kući, no imovina koja je nevidljiva u domaćinstvu se iz tog razloga nije oporezivala. Podsjeća da je još 1776. godine otac suvremene ekonomije, Adam Smith, rekao da porezi moraju biti pravedni i razumni te da ne smiju ulaziti u privatnost ljudi. A u slučaju evidencije sefova možda se zadire baš u privatnost, što će ljude natjerati na moralni hazard, odnosno na skrivanje imovine od poreznika, navodi Santini.

“Vlada možda ima dobre namjere s evidencijom sefova u Hrvatskoj, ali svi znamo kuda vodi put popločan najboljim namjerama”, ironičan je Santini.




Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.