Drvna industrija na koljenima: Roba se gomila u skladištima, potpuni zastoj isporuke

Autor: Dnevno

Da je drvoprerađivački sektor uz turizam i prijevoz najpogođeniji epidemijom koronavirusa pokazuju  i najnoviji podaci Hrvatskog drvnog klastera: posljednjih 30 dana obilježeno je dosad najvećim povećanjem zaliha drvne sirovine, usporavanjem proizvodnje, smanjenjem inozemnih narudžbi, a uslijed transportnih ograničenja došlo je do potpunog zastoja isporuke roba.

U cilju ublažavanja tržišnog udara na drvoprerađivačku industriju Hrvatske, Hrvatske šume – glavni dobavljač drvne sirovine za industriju – pripremile su mjere koje će pomoći industriji. Kao glavnu mjeru predložit će produženje roka plaćanja sa sadašnjih 60 na 100 dana.

“Danas smo upravo na vezi s proizvođačima furnira koji prerađuju najvrjedniju sirovinu i s njima pronalazimo modalitete za preuzimanje pripremljene robe”, rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, dodajući kako se također pokušava pronaći rješenje za 20 kupaca s kojima još nisu sklopljeni godišnji ugovori.

“Imamo razumijevanja za svako radno mjesto kod naših kupaca, iako imamo i odgovornost za naših preko 8.000 zaposlenih, od kojih je dio otišao na stari godišnji odmor, a dio njih je preraspodijeljen na druge poslove, poput pošumljavanja. Sve naše mjere smo proslijedili na odobrenje Ministarstvu poljoprivrede i očekujemo da će nakon sutrašnje sjednice Vlade isto biti i operacionalizirano i da će se navedeni rokovi plaćanja početi primjenjivati”, zaključuje Jakupčić.

Poseban problem drvoprerađivačima predstavlja nedostatak kontejnera, odnosno njihove visoke transportne cijene utječu na smanjenje zarada i na smanjenu konkurentnost hrvatskih tvrtki. Dio industrije sada proizvodi za skladište, a tvrtke unutar investicijskih ciklusa imaju snažan pritisak vraćanja kredita, dok su komercijalne banke vrlo rezervirane oko financiranja ovog sektora. Već više od 30 dana tvrtke iz drvne industrije apeliraju na nadležne institucije da donesu cijeli set mjera.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.