DOBRE VIJESTI ZA HRVATE KOJI RADE U NJEMAČKOJ: Uskoro bi mogli zarađivati više

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Njemačka vlada donijela je u srijedu odluku o postupnom povećanju minimalne satnice do sredine 2022.

Njemačka vlada je prihvatila plan ministra rada Hubertusa Heila koji je predložio postupno podizanje minimalne satnice sa sadašnjih 9,35 eura na 10,45 eura. Satnica bi se postupno povećavala u polugodišnjem ritmu.

Prvo povećanje stupa na snagu 1. siječnja 2021., kada bi minimalna satnica trebala biti povećana za 15 eurocenta na 9,50 eura, a do sredine 2022. trebala bi narasti na 10,45 eura. U 2021. povećanje će biti niže, što je posljedica “gospodarske nesigurnosti” uzrokovane koronakrizom.

Glasnogovornik vladajuće Unije CDU/CSU za socijalno-politička pitanja u Bundestagu Peter Weiss pozdravio je potez vlade i ukazao na inicijativu Europske komisije za uvođenje jedinstvene minimalne satnice na području Europske unije.

“To je važan signal iz Bruxellesa za stvaranje europskog okvira za uvođenje minimalne satnice uzimajući u obzir gospodarske prilike u pojedinim zemljama članicama”, priopćio je Weiss.

On je zaključio kako je minimalna satnica važan element za stvaranje pravedne konkurencije i borbe protiv obaranja plaća.

Zakonski propisana minimalna naknada za rad u Njemačkoj je uvedena početkom 2015.




Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.