Foto: Dragan Matic / CROPIX

DOBRA VIJEST: HPB nudi kredite za obnovu stambenih zgrada stradalih u potresu

Autor:

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u ponedjeljak da kreće s kreditima za obnovu stambenih zgrada oštećenih potresom, koji će se odobravati uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 posto, odnosno efektivnu kamatnu stopu (EKS) od 3,03 posto.

“Kako bi omogućila povoljnu i što je moguće bržu obnovu nakon potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu, banka će financirati sve radove na zajedničkim dijelovima stambenih zgrada uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 posto (EKS 3,03 posto), na rok do 10 godina”, piše u priopćenju HPB-a.

HPB s kreditima za obnovu stambenih zgrada oštećenih potresom kreće od danas, 1. lipnja. Banka ne naplaćuje naknadu za obradu zahtjeva, a odobrene kredite je potrebno iskoristiti u razdoblju od 12 mjeseci.

Otplata kredita iz sredstava zajedničke pričuve zgrade

Ti namjenski krediti otplaćuju se u mjesečnim anuitetima iz sredstava zajedničke pričuve zgrade, navode iz HPB-a.

Krediti su namijenjeni za obnovu i sve vrste radova na stambenim zgradama oštećenim u potresu, sve hitne intervencije i sanaciju štete, energetsku obnovu te nabavu potrebne opreme i uređaja. Iz sredstava kredita omogućena je i otplata ranije realiziranih kredita za stambene zgrade oštećene potresom u HPB-u ili drugim bankama kao i refundacija prethodno uloženih vlastitih sredstava upravitelja zgrada odnosno suvlasnika za otklanjanje štete na zgradi unatrag 12 mjeseci, navodi se u priopćenju HPB-a.

Sve informacije o kreditima i ponudi HPB-a za suvlasnike stambenih zgrada objavljene su na internetskoj stranici banke.

Podsjetimo, dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru pogodila su 22. ožujka Zagreb, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju, prouzročivši veliku šteta na zgradama – obiteljskim kućama, stambenim zgradama, bolnicama, školama, gradskim prometnicama, i drugim objektima.

Bandić danas proglašava stanje elementarne nepogode u Zagrebu: Kreće sanacija stradalih zgrada

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.