Arhiva

Danas počele prve isplate državnog minimalca za 71 tisuću radnika iz tvrtki pogođenih zarazom

Autor: D.Kt.

Prema najavama ministra rada Josipa Aladrovića prve isplate minimalca za radnike u tvrtkama čije je poslovanje pogođeno epidemijom koronavirusa počinju danas i sutra, odnosno u četvrtak i petak, a ujedno je zajamčio da će sve plaće biti isplaćene do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Vlada je za tu namjenu osigurala pet milijardi kuna.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje minimalac na teret državnog proračuna dosad je zatražila 71 tisuća radnika iz 14 tisuća poduzeća. Od svih Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu pogođenog epidemijom, njih ukupno 63, ova je mjera izazvala najveći interes poslodavaca.

Prema procjenama Ministarstva financija, državnu pomoć za isplatu minimalca moglo bi zatražiti čak 600 tisuća radnika, dok su ranije procjene govorile o 400 tisuća.

Santini: ‘Zbog Vladinih mjera nezaposlenost će se razbuktati kao epidemija’

Iako se premijer Plenković hvali da smo jedna od nekoliko europskih zemalja u kojima je država preuzela na sebe financiranje plaća, mnogi tvrde da to nije dovoljno. Predsjednik HGK Luka Burilović Vladi poručuje da bi trebala razmisliti o podizanju pokrivanja troškova plaće na 5000 kuna neto po zaposlenom u pogođenim tvrtkama, dok se sindikati protive rezanjima plaća u privatnom i državnom sektoru.




Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.