Goran Stanzl/PIXSELL

Dalić o cijeni struje: Bit će jeftinija nego lani

Autor: dnevno.hr

Za prosječan račun za prosječnu obitelj ostat će ukupan iznos računa manji za oko 5 kuna nego što im je bio lani, objasnila je

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na HTV-u je komentirala poskupljenje struje.

“Nažalost morat ćemo povećati naknadu za obnovljive izvore energije (OIE), a rezultat će biti i određeno povećanje cijene struje. Prema izračunima povećanje cijene struje za prosječni račun iznosit će 20 kuna, što u kontekstu smanjenja PDV-a za struju početkom godine zadržat će račun za struju za građane na razini nižoj nego lani, rekla je Dalići dodala da je to posljedica činjenice da su OIE važan sastavni dio ukupno ponude energije.

“U tom kontekstu su prošlih godina sklopljen je veliki broj ugovor za OIE. Suma tih ugovora zahtjeva značajne poticaje koji se ne mogu financirati iz dosadašnje naknade. To je zahtjevalo da se tijekom prošlih godina postepeno povećava nakanada za OIE, što protekle Vlade nisu učinile. Upravo kako bi se mogle ispunjavati obveze države iz tih ugovora moramo povećati naknadu za OIE. Nisam osobno, kao i svi drugi članovi Vlade, zadovoljna što takvu odluku moramo donijeti, no moramo poštivati ugovore. Također moramo stizati ciljeve i obveze koje smo prihvatili ulaskom u EU, a oni su vezani uz povećanje OIE u ukupnoj ponudi i proizvodnji struje”, kazala je.

Za prosječan račun za prosječnu obitelj ostat će ukupan iznos računa manji za oko 5 kuna nego što im je bio lani, objasnila je potpredsjednica Vlade Martina Dali.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.