Ilustracija

Crobexi blago ojačali, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom

Autor: Hina/Mia Peretić

Na Zagrebačkoj burzi protekloga tjedna Crobex indeksi blago su porasli, ostvarivši tako dobitke četvrti tjedan zaredom, ali uz skromniji promet nego prethodnoga tjedna, što sve ukazuje da investitorima nedostaje poticaja za njihov daljnji oporavak.

Crobex indeks je protekloga tjedna porastao blagih 0,08 posto, na 1.686 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,54 posto, na 1.055 bodova.

Oba indeksa tako su ostvarila dobitke četvrti tjedan zaredom, ali znatno blaže u usporedbi s prethodnim tjednima te su i dalje na najvišim razinama od početka ožujka.

Iako su na putu da mjesec studeni završe s plusom, pri čemu je zasad Crobex od početka mjeseca na dobitku 1,6 posto, a Crobex10 za čak 6,5 posto, oba indeksa mogla bi ovu godinu završiti s dvoznamenkastim postotni padom. Naime, Crobex je od početka ove godine, obilježene koronakrizom, u minusu 16,4 posto, a Crobex10 12 posto.

Prate tako negativna gospodarska kretanja. Naime, Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 10 posto na godišnjoj razini.

To je drugo tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, što znači da je uronilo u prvu recesiju od 2014. godine. Ipak, pad u trećem tromjesečju manji je nego u drugom, kada je gospodarstvo zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa, potonulo rekordnih, prema revidiranim podacima, 15,4 posto. U prva tri kvartala gospodarski pad dosegnuo je 8,4 posto.

Među sektorskim indeksima, prošloga je tjedna jedino u plusu bio prehrambeni, za 0,9 posto, dok je najviše pao turistički, za 3,07 posto.




Redovni promet dionicama dosegnuo je 28,4 milijuna kuna, što je 30,6 milijuna manje nego tjedan ranije.

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 4,2 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 3,31 posto, na 375 kuna.

Slijedila je dionica Podravke, s prometom od 3,3 milijuna kuna i rastom cijene za 1,09 posto, na 462 kune.




Dionicom Valamar Riviere, pak, protrgovano je 3,26 milijuna kuna, a cijena joj se spustila za 2,55 posto, na 26,8 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je ostvareno 3,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pritom ojačala 1,14 posto, na 177,5 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Terra Firme, čija je cijena skočila za više od 29 posto, na 155 kuna, nastavivši tako snažan rast nakon prošlotjednoj skoka za 20 posto.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Đure Đaković grupe, za gotovo 13 posto, na 4,1 kunu.

Na domaćem se tržištu protekloga tjedna trgovalo s ukupno 59 dionica, pri čemu je njih 22 poskupilo, 26 pojeftinilo, a 11 nije zabilježilo promjenu cijene.

Autor:Hina/Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.