foto: ilustracija/Twitter

Cijene nafte stabilne, američko-kineski pregovori neizvjesni

Autor: Hina

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 61 dolara budući da trgovinski pregovori Sjedinjenih Država i Kine nisu urodili konkretnim dogovorom, a opskrba je smanjena zbog američkih sankcija na venezuelanski izvoz.

Na londonskom je tržištu cijena barela neznatno oslabila u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 53,78 dolara.

Globalna je tržišta poduprla jučerašnja objava američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi riješili zastoj u trgovinskim pregovorima. Naknadno je američki predsjednik upozorio da bi mogao odgoditi razgovore ako ne bude šansi za cjeloviti dogovor.

“Mnogi trgovci smatraju da će taj način razmišljanja vjerojatno prevladati i da će dogovor biti postignut nakon summita – iako će njegov oblik – kakavgod on bio – ključno utjecati na ionako nervozna tržišta u predstojećem razdoblju”, istaknuli su u bilješci analitičari Cantor Fitzgerald Europe.

“Taj faktor (danas ) zasjenio sve drugo što je moglo poduprijeti cijene”, dodaju.

Tržišta su zakočili i podaci koji su pokazali najveći pad aktivnosti u kineskoj industriji u siječnju u posljednje skoro tri godine, potpirujući bojazan da usporavanje druge po veličini svjetske ekonomije dobiva na zamahu.

Budući da je kineska industrija ključni potrošač goriva poput dizela, usporavanje će vjerojatno pogoditi i potražnju za gorivima.




Većina analitičara slaže se ipak da će tržište nafte biti uravnoteženije u 2019. zahvaljujući odluci vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da smanje proizvodnju od početka godine za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno.

Istraživanje Reutersa pokazalo je da je OPEC u siječnju proizveo 30,98 milijuna barela dnevno, što je za 890 tisuća barela manje nego u prosincu.

Paralelno su američke sankcije venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA u ovom tjednu zaustavile tankere u lukama budući da su američke rafinerije, glavni kupci venezuelanske nafte, smanjile poslove s tom zemljom.




“Najnovije sankcije SAD-a mogle bi izravno blokirati oko 500.000 barela dnevno venezuelanskog izvoza u SAD”, procjenjuju u američkoj investicijskoj banci Citi.

“Dodatnih 350.000 barela dnevno venezuelanske proizvodnje nafte ugroženo je nedostatkom američkih razrjeđivača, što je rezultat trenutne zabrane izvoza tog američkog proizvoda”, dodaju su u Citi-ju.

U Venezueli se uglavnom proizvodi teža vrsta nafte koja se prije izvoza u rafinerije mora razrjeđivati, a veliki dio odgovarajućih proizvoda PDVSA uvozi iz SAD-a, napominje Reuters.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 61,19 dolara, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.