Wikipedia

Cijene nafte ponovno počele rasti, oporavljaju se i svjetske burze

Autor: Dnevno

Nakon što su cijene sirove nafte jučer oštro pale za gotovo 25 posto (pri čemu je na samom početku trgovanja cijena pala za čak 31,5 posto) jutros je na londonskom tržištu cijena barela ipak porasla, i to za 7,5 posto, na 36,94 dolara.

Jučerašnji ogroman pad cijena nafte od čak 14 dolara ili 30 posto u samo jednom danu, najveći od siječnja 1991. godine uoči početka Zaljevskog rata kada su cijene pale za 33 posto, bio je posljedica cjenovnog rata između Saudijske Arabije i Rusije koja je odbila OPEC-ov prijedlog o daljnjem smanjenju proizvodnje kako bi se smanjenom opskrbom tržišta utjecalo na povećanje cijene barela. Saudijska Arabija je uzvratila smanjenjem svoje prodajne cijene nafte za sve kupce za 6 do 8 dolara, ali i najavila povećanje proizvodnje nafte kako bi povećala svoj udio na tržištu.

Uz širenje koronavirusa, to je jučer bio glavni razlog kaosa, odnosno najvećeg dnevnog pada svjetskih burzi od financijske krize 2008. godine. Budući da se situacija s cijenom nafte jutros donekle stabilizirala, polako se oporavljaju i svjetske burze, osim ruskih burzi koje jučer zbog državnog praznika nisu radile pa danas sustižu gubitke sa svjetskih tržišta kapitala uzrokovanih drastičnim padom cijene nafte. Već na početku trgovanja ruske su burze potonule za oko 10 posto.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.