Cijene nafte padaju peti tjedan zaredom, sutra moguće novo pojeftinjenje goriva

Autor: dnevno

Cijene nafte na svjetskim tržištima nastavljaju padati peti tjedan za redom. Razlog je snažan pad potražnje uzrokovan smanjenjem ili obustavom cestovnog, a pogotovo zračnog prometa uslijed širenja epidemije koronavirusa.

Cijena barela prošloga je tjedna na londonskom tržištu pala 7,6 posto, na manje od 25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,5 posto, na 21,51 dolar.

Zemlje izvoznice nafte (OPEC) i nekoliko država proizvođača izvan OPEC-a na čelu s Rusijom svojedobno su sklopile sporazum o ograničavanju proizvodnje nafte kako bi se potakao rast cijene, no sporazum je prekršila Rusija koja je odbila pristati na daljnje smanjenje proizvodnje, nakon čega je ušla u cjenovni rat sa Saudijskom Arabijom. Ipak, tom bi „ratu“ mogao doći kraj budući da bi zbog epidemije koronavirusa i Moskva i Ryad mogli ostati bez prihoda od prodaje nafte.

Pad cijena nafte na svjetskim tržištima posljednjih mjesec dana refletkirao se i na malorpajne cijene goriva u Hrvatskoj koje su uredno bilježile pad, pa je za očekivati novo pojeftinjenje cijena goriva od ponoći, iako se maloprodajne cijene u Hrvatskoj usklađuju s tzv. mediteranskom burzom nafte.

SVJETSKI EKSPERTI NUDE OBJAŠNJENJE: Zašto cijene nafte padaju usred velike krize i do kada će biti tako?




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.