Cijena zlata probila dvije psihološke granice – što dalje?

Autor: Dnevno.hr

Ulagači diljem svijeta sve više obraćaju pozornost na fizičko zlato kao sredstvo sigurnog investiranja. Ukoliko se nastavi cjenovni rast plemenitih kovina, to bi moglo prouzročiti efekt lavine

Cijena zlata na svjetskom tržištu nezaustavljivo raste. U svega nekoliko dana uspjela je probiti čak dvije psihološke granice – najprije 1000 eura za uncu, a potom i 1100 eura za uncu (31,1 gram). Podsjetimo, početkom godine ta se ista unca prodavala po cijeni od 940 eura. Dakle, u nešto manje od dva mjeseca, cijena zlata porasla je za čak 18 posto!

I dok cijena zlata divlja, kamate na oročenu štednju mikroskopski su male, što štediše potiče da se okreću alternativnim metodama čuvanja likvidne imovine. Isto vrijedi i za investitore u vrijednosne papire i fondove, koji su od početka godine izgubili stotine milijardi eura.

Ulagači diljem svijeta sve više obraćaju pozornost na fizičko zlato kao sredstvo sigurnog investiranja. I u Hrvatskoj je porastao interes za kupnju zlatnih poluga i zlatnih kovanica vodećih europskih i svjetskih kovnica.

No, još je iznimno malo privatne imovine hrvatskh građana pohranjeno u plemenitim kovinama. Procjena je kako manje od jedan posto hrvatskog stanovništva posjeduje neki oblik fizičkog investicijskog zlata u formi poluga ili kovanica. Tek neznatno bolja situacija je u zemljama zapadne Europe.

Ukoliko se nastavi rast cijene zlata na svjetskom tržištu, to bi moglo prouzročiti efekt lavine. Sve će više ulagača htjeti kupiti zlato za svoju sigurnost, što bi moglo dodatno izvršiti pritisak na cijenu. Analitičari tržišta plemenitih kovina ističu kako je scenarij u kojem bi cijena zlata nastavila rasti sličnim tempom i u idućim mjesecima sasvim moguć, ako ne i izvjestan.

Dio imovine u polugama i kovanicama

Svaki bi pojedinac trebao barem dio svoje osobne imovine imati pohranjen u plemenitim kovinama. Čak i u vremenima gospodarskog rasta, mnogi stručnjaci preporučuju barem pet posto ukupnog investicijskog portfelja držati u plemenitim kovinama. A u vremenima neizvijesnosti kakve upravo proživljavamo, postotak osobne imovine pretvorene u zlatne poluge i kovanice trebalo bi povećati na barem 20 posto, ako ne i više.

Tvrtka Tetragram projekt d.o.o. iz Zagreba vodeći je domaći broker fizičkim investicijskim plemenitim kovinama. Na internetskim stranicama www.plemenit.hr i www.tetragram.hr možete pronaći informacije o vrhunskim svjetskim investicijskim proizvodima od zlata i srebra. Većinu poluga moguće je platiti i preuzeti odmah, bez čekanja, diskretno i anonimno.

Svi proizvodi od investicijskog zlata prodaju se u skladu sa smjernicama Europske Unije bez poreza na dodanu vrijednost. Proizvodi iz Tetragramove ponude proizvedeni su u vodećim svjetskim kovnicama, certificiranima od strane Londonskog udruženja za plemenite kovine (LBMA).

Za više informacija, nazovite 01/236-5857, od ponedjeljka do četvrtka 9-17 sati, petkom 9-13 sati, ili dođite na adresu Tetragram projekta u Zagrebu, Svetice 19. Očekuju vas vrhunski stručnjaci, vrhunski proizvodi od plemenitih kovina i vrhunska usluga.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.