Centar za ekonomske analize: ‘Uplitanje države u određivanje satnice može dovesti do otkaza u prerađivačkoj industriji’

Autor: D.Kt.

Sindikati pozdravljaju donošenje mjere za skraćivanje radnog vremena i to je prva mjera od početka krize koja je donesena u suglasnosti sa socijalnim partnerima i u kojoj su uvažene naše sugestije – komentirao je u izjavi za Dnevno predsjednik SSSH Mladen Novosel današnju najavu premijera Plenkovića o uvođenju dugoočekivane mjere o potpori od 2000 kuna mjesečno po radniku u tvrtkama koje će zbog krize skratiti fond radnih sati.

Novosel je dodao da je u mjeri uveden svojevsrni osigurač prema kojemu poslodavac koji ima potpisan kolektivni ugovor sklapa sporazum o korištenju mjere sa sindikatima, a ako nema kolektivnog ugovora onda s Radničkim vijećem čime se, pojašnjava, i radnicima omogućava da sudjeluju u donošenju odluka.

No predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize Petar Vušković ističe da se država ne bi smjela miješati u određivanje satnice, a političari, s druge strane, u licitiranje visinom minimalca općenito, a posebno u ovo predizborno vrijeme.

“To šteti poduzetnicima, posebno onima u niskoprofitabilim industrijama gdje je trošak rada značajan i gdje je velik broj zaposlenih. Bilo kakav uplitaj u minimalnu plaću može dovesti do oscilacija na tržištu rada, odnosno do otkaza u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji”, navodi Vušković dodavši da kolektivni ugovori ne bi smjeli postojati dok bi minimalac trebalo određivati tržište, a ne država jer državne odluke, kaže, često ne koreliraju s tržištem.

“Sjetite se odluke o zabrani rada nedjeljom – takva je odluka samo ubrzala negativne efekte krize nakon čega je Vlada vrlo brzo ponovno omogućila rad nedjeljom”, podsjeća Vušković dodavši da Vladine odluke vezane uz tržište nisu dovoljno stručne i analitične, ali su istodobno često politički manipulirane.

Ipak, mjeru o ukidanju zadane satinice Vušković smatra dobrom jer poslodavac i ako odredi manju satnicu zaposleniku dobit će naknadu poticaja do pune satnice rada, što država kompenzira. “Riječ je o mjeri protiv nezaposlenosti i pomaže fleksibilnosti rada i očuvanju radnih mjesta u industriji.  Zove se Kurtzarbeit reforma i uvele su je neke zemlje”, pojašnjava Vušković.

Plenković najavio uvođenje mjere za skraćeni radni tjedan: ‘Danas imamo više zaposlenih nego na početku krize’

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.