Public Domain Pictures

Bugarska zbog korone odgađa uvođenje eura, hrvatske pripreme teku bez zastoja

Autor: dnevno

Za razliku od Bugarske koja je zaustavila pripreme za uvođenje eura zbog pandemije koronavirusa i posljedičnih ekonomskih posljedica, hrvatske pripreme teku bez zastoja, ističe Hrvatska narodna banka (HNB), piše Poslovni dnevnik.

Na njihov upit je li širenje COVID-19 izmijenilo hrvatske planove za ulazak u eurozonu, iz HNB-a su poručili da se unatoč trenutnim izazovima pripreme Hrvatske za ulazak u tečajni mehanizam i dalje odvijaju dinamikom predviđenom u Akcijskom planu.

„Sve mjere na koje smo se obvezali u cijelosti ćemo provesti na vrijeme te u tom smislu očekujemo da ćemo biti iznimno ozbiljan kandidat za ulazak u tečajni mehanizam u drugoj polovici godine“, ocjenjuju u središnjoj banci. Nakon ulaska u tečajni mehanizam ERM II slijedi razdoblje od najmanje dvije godine tijekom kojih treba zadovoljiti nominalne kriterije konvergencije, dodaju iz HNB-a. „Sama ocjena našeg zadovoljavanja kriterija nominalne konvergencije uslijedit će nakon proteka tog razdoblja, te u ovom trenutku nije moguće dati ocjenu hoće li Hrvatska zadovoljiti te kriterije ili ne“, stoji u odgovoru.

LOVRINOVIĆ I ZEKANOVIĆ: ‘Plenković forsira uvođenje eura kako bi zaradio bodove kod svojih europskih pokrovitelja’

Bugarska će zbog globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa odgoditi pripremnu fazu za ulazak u eurozonu do 2021. godine, izjavio je u ponedjeljak guverner Dimitar Radev. „Zacrtani rokovi za ulazak u bankovnu uniju i za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu više nisu realni”, ustvrdio je danas u izjavi za Novu TV guverner središnje banke, a prenosi Reuters. „To ne znači da rad na tome mora prestati. Nastavimo li kao do sada… usprkos trenutno vrlo teškom i složenom okruženju, odgoda do 2021. godine neće biti fatalna“, dodao je Radev.

Bugarska pritom po njemu ne bi trebala ponoviti grešku iz globalne financijske krize 2009. godine i odgoditi ulazak u ERM-II i bankovnu uniju do novog ciklusa, što bi moglo potrajati i više od 10 godina. „Ne bismo trebali ponoviti tu grešku jer bi troškovi i za ljude i za kompanije ovoga puta bili puno veći“, kazao je bugarski guverner.




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.