foto: Dubrovački list

BIT ĆE DOBRA SEZONA Tečaj eura pao na najnižu razinu prema kuni još od početka ožujka

Autor: D.Kt.

Kuna od druge polovice srpnja stalno jača u odnosu na euro, odnosno europska valuta polagano slabi u odnosu na hrvatsku monetu što je možda najbolji pokazatelj dobre (nažalost ne rekordne) turističke sezone. Do slabljenja eura (ili jačanja kune, kako hoćete) dolazi jer se na tržištu našlo previše deviza koje su u Hrvatsku unijeli strani gosti, a kad se nečega na tržištu nađe previše, odnosno kad ponuda premaši potražnju, vrijednost te robe (u ovom slučaju eura) počinje padati.

Srednji tečaj eura prema najnovijoj tečajnici Hrvatske narodne banke, koji se primjenjuje od sutra (7. kolovoza) iznosi 7,467 kuna što je najniža razina eura prema kuni još od početka ožujka, točnije od 3. ožujka, kada je tečaj iznosio 7,464 kuna.

Kuna je ojačala i prema američkom dolaru čiji je tečaj pao na najnižu razinu od 18. srpnja, iako goste iz SAD-a tek očekujemo, pogotovo nakon što je američka TV mreža ABC News nekoliko dana zaredom u udarnom terminu izvještavala iz Dubrovnika podsjećajući Amerikance da je Hrvatska jedina članica EU u koju mogu doći gosti iz SAD-a bez odlaska u karantenu. Spomenimo i da je kuna ojačala i prema britanskoj funti i švicarskom franku.

A, prisjetimo se, još u drugoj polovici lipnja (pre)jaki tečaj eura nagovještavao je debakl od sezone. Banke su tada imale srednji tečaj eura od visokih 7,6 kuna, kod Sberbanke je, primjerice, iznosio čak 7,64 što je za taj dio godine, kada počinje glavni dio sezone, bilo ravno katastrofi i najava ostvarenja najgorih scenarija za ljeto 2020. Ipak, spomenimo da je tadašnji „krivac“ za jak euro bio i HNB koji je  u cilju spašavanja likvidnosti tijekom lockdowna na tržište plasirao dvije milijarde kuna (odnosno s tržišta povukao eura u toj protuvrijednosti), napravivši povijesni iskorak otkupljivanjem Vladinih obveznica.

A onda su nas turisti iz srednje Europe prepoznali kao najbližu moguću destinaciju za ljetovanje do koje mogu doći vlastitim automobilom, ne oviseći o strogim epidemiološkim procedurama kakve vladaju na aerodromima i u zračnom prometu. Upravo iz tog razloga naši ljuti konkurenti Grčka i Turska zbrajaju gubitke, budući da je zračni prijevoz prizemljen, a one same za Europljane ipak predaleke destinacije da bi se do njih došlo automobilom.

RASTE CIJENA ZLATA: Mogla bi probiti rekord! Ulagači traže sigurnost

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.