Flickr

BIDEN DOBIO ‘POGURANAC’: Poznati milijarder mu donirao dodatnih 15 milijuna za pobjedu na izborima

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Američki milijarder Michael Bloomberg donirao je dodatnih 15 milijuna dolara za predsjedničku kampanju demokratskog kandidata Joea Bidena.

Bivši gradonačelnik New Yorka, već je uložio 100 milijuna dolara na Floridi, kako bi u jednoj od ključnih saveznih država pomogao svom stranačkom kolegi Joeu Bidenu protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Na izdvajanje dodatnih 15 milijuna odlučio se nakon što je vidio rezultate istraživanja koje je njegova politička organizacija provela tijekom vikenda, navodi AP.

Do prije nekoliko tjedana smatralo se kako će Trump sigurno osvojiti Teksas i Ohio, države u kojima je pobijedio 2016. godine kada je postao predsjednik. Međutim, Biden je smanjio razliku u te dvije države, a ankete predviđaju tijesan rezultat.

Reklamama u Teksasu i Ohiju, za koje je Bloomberg odvojio novac, kritizirat će se Trumpovo upravljanje krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

U fokusu kampanje u SAD nalazi se mali broj saveznih država koje praktički odlučuju o ishodu izbora zbog specifičnosti američkog izbornog sustava. Pobjednika izbora ne odlučuje ukupan broj glasova na razini cijele zemlje, već broj takozvanih elektora koje kandidati dobijaju u svakoj od 50 saveznih država i u District of Columbia.

Pobjednik izbora je onaj kandidat koji osvoji najmanje 270 od 538 elektora.




Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.