BAT sve bliže gašenju TDR-a i prebacivanju proizvodnje u neku drugu državu

Autor: Dnevno

Multinacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) mogla bi ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu. Iz te kompanije su tim povodom samo šturo poručili da “BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija”.

Navodno su čelnici BAT-a nezadovoljni ukupnim poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj, ali i kontinuiranim povećavanjem trošarina na cigarete. Posljednji su put trošarine na cigarete povećane 1. travnja ove godine, a u BAT-u su, kako doznaje Jutarnji, do posljednjeg trenutka ulagali su nade u to da će Vlada ipak, barem zbog nove krize, odustati od povećanja trošarina.

Antal Bekefi, tadašnji šef regije Adria u BAT-u, čije je središte u Zagrebu, u intervjuu za Jutarnji list u travnju 2018. izjavio je kako je “politička klima u Hrvatskoj zahtjevna, ali je takva i u regiji”.

“Naravno, Vlada bi trebala raditi na stvaranju boljeg okruženja za poslovanje, ali to je posao svih vlada. Ono što je, međutim, vidljivo već iz površnog pregleda, jest to da Hrvatska ima i visoku poreznu presiju na rad, na osobni dohodak, ali i na porez na dodanu vrijednost, na potrošnju. U većini država, pogotovo onih konkurentnih Hrvatskoj, to nije slučaj – ili je visok porez na rad, a manji porez na potrošnju ili je obratno. Pri svemu tome bih naglasio kako je politička stabilnost jako važna jer jamči sigurnost investicija potrebnih kako bi se pokrenulo ili održalo poslovanje”, ustvrdio je tada Bekefi kojeg je na toj poziciji početkom ove godine zamijenio Zvonko Kolobara.

Ipak, s više strana dolaze informacije koje ipak ostaju pri tome kako  BAT neće ‘dići sidro’, odnosno kako će sve  ovisiti o uvjetima pod kojima će ova kompanija nastaviti poslovati.

Najveće industrijske tvrtke nastale su prije Jugoslavije




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.