Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Banke vraćaju naknade za podizanje gotovine s bankomata drugih banaka koje su ukinute 23. ožujka zbog epidemije

Autor: dnevno

Preporuku za ukidanje plaćanja naknada na drugim bankomatima dala je Hrvatska narodna banka 23. ožujka i sve banke su se tome odazvale.

Sberbank je to ukinuo 1. lipnja i njihovi klijenti od tada plaćaju naknadu podižu li novac debitnom karticom na bankomatu druge banke. No do kraja srpnja bez naknade mogu do gotovine na kioscima Tiska i Tisak media centra.

Ove banke počinju naplaćivati naknadu

Zaba, OTP, PBZ, RBA, IKB i HPB naknadu za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatu druge banke naplaćuju od 2. srpnja, Addiko banka će od 13. srpnja, a Erste od 1. kolovoza, piše 24 sata.

Za podizanje 100 kuna s debitne kartice na bankomatu druge banke najmanje će platiti klijenti Zabe i PBZ-a, 11 kuna, potom Erstea, 11,50 kuna. No devet kuna će platiti klijent Erste banke podigne li novac na bankomatima banaka koje su u MBNet mreži, a to su Banka Kovanica, BKS Bank, Croatia banka, Imex banka, Istarska kreditna banka Umag, Karlovačka banka, KentBank, Agram banka Zagreb, Podravska banka, Partner banka, Samoborska banka, Sberbank, Slatinska banka, J&T; banka d.d.

Tko ima debitnu karticu Istarske kreditne banke Umag platit će 10 kuna na bankomatu iz MBNet mreže, a 17 kuna na bankomatu ostalih banaka. Klijenti Erste banke mogu podizati gotovinu bez naknade na bankomatima Erste Grupe u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Rumunjskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Sloveniji ili Moldaviji.

Zašto banke naplaćuju naknadu?




Naknadu vlastita banka naplaćuje zato što smo podigli novac kod druge.

Obično je to prema postotku od podignutog iznosa, no kod nekih je postotak plus određeni iznos, a kod drugih postotak, ali postoji minimalan iznos koji će naplatiti. Za podizanje 1000 kuna debitnom karticom najviše ćemo platiti kod Addiko banke, 40 kuna, jer je naknada 2,5 posto plus 15 kuna.

Dok se za debitne kartice plaća naknada samo za podizanje na bankomatu druge banke, tko želi novac s kreditne kartice platit će naknadu bez obzira na to gdje ga podiže.




Kod Zabe, PBZ-a i OTP banke naknada je manja na bankomatu vlastite banke. Kod Zabe i PBZ-a je 3 ili 4 posto plus 20 kuna, pa podizanje 100 kuna stoji 23 ili 24 kune, a za 1000 kuna naknada je 50 ili 60 kuna.

U državnom vlasništvu ostaje samo Hrvatska poštanska banka

Kod OTP-a je za oba iznosa naknada 30 ili 35 kuna, a za veće je 3 ili 3,5 posto.

Kod Erste banke najveća je naknada za Diners: 5,9 posto ili najmanje 30 kuna. Najmanje 30 kuna plaćaju i oni koji podižu novac Mastercardom ili Visom, ali je postotak manji, 3,5 posto. Tako da će podizanje 100 kuna svi platiti 30 kuna, a za 1000 će oni s Dinersom platiti 59, a oni s Maestro ili Visom 35 kuna naknade.

Iz Hrvatske poštanske banke nam nisu odgovorili na pitanja, a na njihovoj internetskoj stranici pisalo je da se debitnom karticom novac podiže bez naknade.

Kolika je naknada od danas, nismo doznali.

Početkom 2018. naknade su bile dva posto, najmanje 20 kuna, a za kreditne tri posto ili najmanje 30 kuna.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.