foto: obavještajac

Banke spremne odgoditi naplatu rate kredita za veljaču tvrtkama i građanima

Autor: dnevno

Iako su banke najavile uvođenje moratorija na otplatu kredita za rate koje dolaze na naplatu u travanju, svibanju i lipnju, mnogi poduzetnici upozoravaju da neće imati čime podmiriti ratu kredita za veljaču koja im dolazi na naplatu ovih dana, a koja nije obuvaćena moratorijem, i strahuju da će otići u blokadu.

 No, predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović za 24sata kaže da će izaći ususret i građanima i poduzetnicima.

„Ako tvrtka dokaže i pad prihoda i probleme i u ožujku ne vidim zašto ne bi dobili odgodu i za taj mjesec. Ista stvar vrijedi i za građane, ali oni će morati individualno komunicirati sa svojim bankama i dogovoriti reprogram ili odgodu kredita. Cilj ovih mjera je da imamo zdrave klijente. I to ne samo od korone, nego i financijski“, kaže nam Adrović.

Banke ponudile moratorij na kredite koji se inače može tražiti, bez obzira na epidemiju

Problem je što još nikakvih kriterija, pravila i sustava nema. Adrović pojašnjava da za tvrtke upravo finaliziraju sve procedure s Hrvatskom narodnom bankom, Finom, HBOR-om i ostalim uključeniminstitucijama. Što se tiče odgode građanima, model finalizira 20 banaka i HNB Ističe da bi sve bilo puno jednostavnije da je donesen poseban zakon o odgodi plaćanja, ali nije.

Pa sada treba puno koordinacije i dogovora, a osmišljavanje jasnog modela traje već drugi tjedan. Pitamo ga i kakvi će ti kriteriji za građane, ako primjerice, budu na minimalcu koji daje Vlada za pomoć. Adrović odgovara da će se sve uzeti u obzir i da će u tom slučaju imati pravo na odgodu kredita.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.