foto: obavještajac

Banke razmatraju mogućnost moratorija na otplatu kredita građanima i poduzećima

Autor: dnevno.hr

Hrvatska udruga banaka razmatra mogućnost uvođenja moratorija na otplatu kredita tvrtkama i građanima, a pri tom se intenzivno radi i na mjerama za olakšanje poslovanja tvrtkama pogođenih koronavirusom, izvijestio je direktor HUB-a Zdenko Adrović, a danas će predstavnici HUB-a održati sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravko Marićem.

Iz HUB-a također kažu da su u kontaktu s bankarskim udrugama u Sloveniji i Italiji, a pri tom navode prijedlog koji su talijanske banke uputile svojoj vladi o stvaranju državne garantne sheme za banke koje će produljivati ili odgađati naplatu kredita tvrtkama i stanovništvu koji su pogođeni zbog smanjenja ili prestanka poslovanja uslijed epidemije koronavirusa. Adrović kaže da će HUB nešto slično predložiti i hrvatskoj Vladi, a da tek treba vidjeti što ona o tome misli.

Kaže da je HUB u kontaktu s HNB-om s kojim razgovara o mogućim mjerama. Osim predlaganja produljenja rokova otplate postojećih kredita bez formiranja novih rezervacija i prestanka otplate glavnice uz plaćanje kamata na kredite tvrtki u problemima predlaže se i suspenzija najrigidnijih mjera, tako da ako dužnik 60-ak dana ne otplaćuje kredit ne bude degradiran. HUB također predlaže da HBOR formira posebne kreditne linije za izvoznike i turistički sektor kako bi lakše prebrode nelikvidnost koja će se dogoditi zbog pada turističkog i svakog drugog prometa zbog širenja koronavirusa.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.