foto: obavještajac

Banke postrožile uvjete kreditiranja za zaposlene u turizmu, prijevozu i hotelijerstvu, ostalima niži iznosi kredita

Autor: D. Katalinić

Premda su se brojni klijenti banaka neugodno iznenadili kada su doznali da je banka postrožila uvjete za odobravanje kredita, treba napomenuti da su banke potiho sa strožim uvjetima krenule na samom početku koronakrize, još sredinom ožujka jer su u kredit ukalkulirale upravo rizike od epidemije i već tada čekivale da će im klijenti kroz nekoliko mjeseci zapasti u probleme i tražiti moratorije na kredite – pojasnio je u izjavi za Dnevno kreditni analitičar i direktor Pro grupe Hrvoje Travnikar dodavši da se postroživanje uvjeta danas očituje u manjem iznosu kredita od onoga koji je klijent očekivao.

“Banke nisu sada postrožile uvjete kreditiranja, kako pišu neki mediji, one su to napravile s početkom karantene, a sada neke banke već razmišljaju i o popuštanju uvjeta”, navodi Travnikar.

Pri tom posebno ističe da postroživanje uvjeta ne treba povezivati s padom potražnje za nekretninama jer do toga, kaže, neće doći. “Pad potražnje može se očekivati u centru, iako će se svi ponuđeni stanovi svejedno prodati. U Dalmaciji se na 10 ponuđenih nekretnina javlja 30 kupaca, u Zagrebu na 10 stanova ide 20 ponuda, dok se u Slavoniji devet kupaca javlja na 10 ponuđenih nekretnina. Neće se ponoviti 2008. i slom tržišta nekretnina, nema neprodanih stanova, tvrtke koje grade nekretnine u Zagrebu već sada imaju prodanih 50 posto stanova”, navodi Travnikar.

Posebno netočnom, štoviše smiješnom, smatra u nekim medijima objavljene informacije da su banke zbog koronakrize iz izračuna obračuna plaće za odobravanje kredita izbacile naknade za prijevoz i topli obrok.

“Pa Zagrebačka banka je, primjerice, to napravila prije pet godina, PBZ je uvjete postrožio prije 10 mjeseci, OTP sada već razmišlja o relaksiranju pojedinih mjera, dok ih Erste banka uopće nije postrožila i tek sada razmišljaju o eventualno strožim mjerama”, nabraja Travnikar.

Ipak, banke se jesu “žešće okomile” na kreditiranje zaposlenika u epidemijom pogođenim sektorima – turizam, hotelijerstvo i prijevoz, no svi ostali građani koji nisu zaposleni u spomenutim djelatnostima strože uvjete kreditiranja i neće toliko osjetiti, osim u činjenici da će im biti odobren kredit u iznosu manjem od onoga koji su očekivali. Također, banke će se u odobravanju kredita više fokusirati na svoje klijente, odnosno zahtijevat će da tekući račun tj. prihode prebacite u banku koja vam odobrava kredit, što je kod nekih banak bila i dosadašnja praksa.

BANKE ZARAĐUJU NA MORATORIJU! Lalovac: ‘Imaju dovoljno novca, cijelo vrijeme su plašile građane’




Autor:D. Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.