Autocesta Rijeka-Zagreb pripaja se HAC-u, od 15. lipnja ukida se naplata na Krčkom mostu

Autor: Dnevno

Autocesta Rijeka (ARZ) pripojit će se Hrvatskim autocestama (HAC), čime prestaje i koncesija dana ARZ-u za građenje i gospodarenje autocestom Rijeka-Zagreb, a istodobno se ukida naplata za prelazak Krčkog mosta od 15. lipnja, odlučila je u četvrtak Vlada.

Ministar prometa Oleg Butković kaže da je pripajanje ARZ-a HAC-u nastavak reformskog projekta poslovnog i financijskog restrukturiranja u sektoru cesta, kako bi se postigao održiv model poslovanja društava u vlasništvu RH koje upravljaju auto i državnim cestama i postigli potrebni sinergijski efekti u optimizaciji troškova.

Potencijalna unapređenja moguća su, kako je kazao, i na režijskim troškovima, a pripajanjem se stvaraju i pretpostavke za racionalnije upravljanje novčanim tijekovima i potencijal za ulaganja u investicijsko održavanje.

Kako od 2001. najvećim dijelom mreže autocesta u Hrvatskoj upravljaju dva trgovačka društva u vlasništvu RH, a investicije u izgradnju autocesta koje su provela ta dva društva financirane su većim dijelom komercijalnim zajmovima te zajmovima međunarodnih financijskih institucija, sve uz državno jamstvo te kako je došlo do brojnih dugovanja, Vlada je pokrenula 2017. reformski projekt financijskog i poslovnog restrukturiranja u sektoru cesta, čiji je dio i ovo pripajanje.

Vlada je dala i suglasnost Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke radi financiranja obrtnih sredstava u iznosu od 300 milijuna kuna, a odlučila je i o davanju državnog jamstva na isti taj iznos u korist HPB-a za to zaduženje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.