flickr

Ameri ih mrze, pa SAD sad ne zna kud će s milijardama u kovanicama

Autor: D.Ko.

Hrpa kovanica vrijedna 1,1 milijardu dolara sezala bi do visine na kojoj 'pluta' Međunarodna svemirska postaja, a nije u upotrebi jer Amerikanci preferiraju novčanice.

Predviđen je rast ‘odbačenih’ kovanica u skladištu američke Federalne rezerve u Fort Knoxu na dvije milijarde dolara u narednih šest godina, a slobodnog je prostora sve manje.

Sada je na Kongresu odluka o rješavanju ovog neobičnog problema.

Ili će zaustaviti kovanje novih ili pak zamijeniti kovanice papirnatom verzijom dolara.

Nakupljanje odbačenih kovanica počelo je prije tri godine provedbom kongresnog zakona kojim je Saveznoj kovnici novca naloženo da svake godine izda četiri nove predsjedničke kovanice. Iako ih je i tada većina bila još u trezoru, kovnica je proizvela nove četiri milijarde novčića.

Izdano je 1,7 milijardi dolara vrijednosti do 2007., a opće je prihvaćena i ideja o potpunoj zamjeni papirnatog dolara kovanim. Time bi se godišnje uštedjelo između 500 i 700 milijuna dolara koji se sada troše na ispisivanje i papir.

Kovanice također znatno dulje traju.

Ipak, odaziv širokih masa na uvođenje novih kovanica bio je ograničen jer, kako kaže direktor Savezne kovnice novca Edmund Moy, ‘Amerikanci su stvorenja navika, vrlo su navikli na korištenje novčanica. Nisu navikli koristiti kovanice u maloprodaji’, prenosi Telegraph.

Hrpa kovanica vrijedna 1,1 milijardu dolara sezala bi do visine na kojoj ‘pluta’ Međunarodna svemirska postaja, a nije u upotrebi jer Amerikanci preferiraju novčanice.

Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.